• Почетна
  • СПОРТ
  • Чији су све навијачи подржавали Србе у борби за Космет?
Прочитај ми чланак

Чији су све навијачи подржавали Србе у борби за Космет?

0

Поред навијача Пари Сен Жермена, подршку у борби Србије за покрајину Косово исказали су навијачи Спартака, ЦСКА, Зенита, Стеауе, Динама из Букурешта, а нису изостали ни Украјинци (Динамо Кијев), Бугари (ЦСКА Софија), Белоруси (Минск), Чеси (Спарта Праг, Бањик Острава, Брно), Словаци (Кошице, Слован Братислава, Татран Прешов) и многи други

Транспарент “Косово је Србија“, који су на мечу осмине финала Лиге шампиона у Валенсији истакли навијачи Пари Сен Жермена само је кап у мору многобројних примера навијачке солидарности са српским народом.

У истицању подршке, очекивано, предњачила су православна “браћа”, али било је охрабрења из из средина другачије верске оријентације, за шта је вероватно најилустративнији пример пољских навијача. Ипак, треба приметити да су симпатије за српску ствар углавном поглед спортских фанова са истока континента, претежно из словенског света.

Братски односи навијача Црвене звезде и Олимпијакоса из Пиреја и Спартака из Москве манифестовали су се подршком Србији у многим приликама, а посебно би вредело истаћи двомеч Олимпијакоса у осмини финала Лиге шампиона против Челсија 2008, када је у Атини, а потом и у Лондону, прво на градским улицама, а онда на “Стамфорд бриџу” ширен транспарент “Косово је Србија”.

У Лондону су симпатизери “црвено-белих” из Пиреја имали и појачање од двадесетак “делија”, што уопште није неуобичајено за европске утакмице братских клубова.

Нешто слично урађено је и у Дортмунду, три и по године касније, такође у Лиги шампиона, у такмичењу по групама.

Симпатизери московског Спартака изазвали су 20-минутни прекид у децембру 2010. на гостовању Жилини у последњем колу групне фазе Лиге шампиона, засувши терен петардама, димним бомбама и бакљама уз скандирање “Косово је Србија” и “Живела Србија”.

И побратими београдских “црно-белих”, симпатизери ЦСКА из Москве, исказали су сличну подршку на фудбалским и кошаркашким утакмицама, а набројати све прилике када су истицани слични транспаренти или узвикиване пароле подршке практично је немогуће.

Поред навијача руских клубова Спартака, ЦСКА, Зенита, подршку су пружили симпатизери најважнијих румунских клубова Стеауе, Динама из Букурешта, Унаиверзитатее из Крајове, нису изостали ни Украјинци (Динамо Кијев), Бугари (ЦСКА Софија), Белоруси (Минск), Чеси (Спарта Праг, Бањик Острава, Брно), Словаци (Кошице, Слован Братислава, Татран Прешов) Кипрани (АПОЕЛ), Грци (ПАОК), а нарочито је импресивна је била подршка Пољака коју су исказали навијачи Леха, Легије, Виђева, Карковије, Јагелоније, Гурњика …

Поступак симпатизера париских “светаца” један је од ретких гласова подршке који су дошли са Запада, а разлог је што су Срби прилично бројни међу навијачима двоструког шампиона Француске. Својевремено, и навијачи четвртолигаша Кана подржаили су српску ствар.

(Телеграф.рс)