Прочитај ми чланак

БРАВО: Ивана Шпановић прва скакачица света! (Табела)

0

Ivana Španović prva skakačica sveta

Српска атлетичарка Ивана Шпановић избила је на прво место листе најбољих скакачица у даљ на свету.

Она је према рангирању портала „Алл атхлетицс“, који се бави бодовањем од 1999. године испред Американке Бритни Рис и Францускиње Елоиз Лесер.

Рекордерка Србије у скоку у даљ и бронзана са шампионата света у Москви прошле године заслужила је прво место на ранг листи на основу постигнутих резултата на пет најбољих такмичења у последњих годину дана, саопштио је Атлетски савез Србије.

Листа првих десет најбољих скакачица у даљ на свету:

1. Ивана Шпановић (Србија) – 1.328 бодова
2. Бритни Рис (САД) – 1.304
3. Елоиз Лесер (Француска) – 1.300
4. Бесинг Онагбаре (Нигерија) – 1.292
5. Шара Проктор (В. Британија) – 1.285
6. Тјана Бартолета (САД) – 1.278
7. Дарија Клишина (Русија) – 1.277
8. Олга Кучеренко (Русија) – 1.228
9. Фуоми Џимо (САД) – 1.224
10. Катарина Џонсон Томпсон (В. Британија) – 1.220

У обзир се узима категорија такмичења, постигнути резултат као и пласман, и то је управо разлика измедју бодовања Међународне атлетске федерације, која рачуна само један најбољи резултат остварен у току сезоне.

„Овај огроман успех говори у прилог томе да је Ивана имала највиши ниво скокова на најважнијим такмичењима од свих скакачица удаљ на свету. Много бодова донела јој је и светска медаља у Москви, ти бодови ће се у августу брисати, али с друге стране првенство Европе у Цириху се одржава у истом периоду, што је нова прилика за освајање додатних бодова“, рекао је тренер српске рекордерке Горан Обрадовић.

Он је нагласио да Шпановићевој сада предстоји кратак одмор, а потом припремне за други део сезоне.

„Припреме ћемо одрадити у Словенији и циљ је да задржимо високе позиције на свим светским ранг листама. Жеља свих нас је да Ивана прескочи ту магичну границу од седам метара, али из мог тренерског угла, важније од једне седмице јесте константност резултата на великим даљинама, јер тиме градимо пут, не за једну, него за много скокова преко седам метара“, истакао је Обрадовић.

Он је додао да „ни та седмица ништа не гарантује, јер имамо доста девојака које су скакале преко седам метара, али нису освојиле ни једну медаљу на великим такмичењима. Најважније је борити се када је најпотребније, а Ивана је уметник у томе, што је више пута показала“, рекао је Обрадовић.

Ово је први пут да се име српског атлетичара надје на првој позицији ове ранг листе, а до сада најближи томе били су Биљана Топић у троскоку (5.место), Драгутин Топић у скоку у вис, Асмир Колашинац у бацању кугле, Емир Бекрић на 400 препобе и Михаил Дудаш у вишебоју (сви 7.место), Драган Периић у бацању кугле (8.место) и Драгана Томашевић у бацању диска (9.место).

Шпановићева је после историјске бронзе за Србију на шампионатима света прошле године у Москви, у марту ове године освојила и бронзано одличје на првебству света у дворани у пољском Сопоту.

(Б92, Танјуг)