Прочитај ми чланак

Српски спортисти: Не заборављамо НАТО бомбардовање

0

Бројни српски спортисти објавама на друштвеним мрежама одали су почаст жртвама НАТО бомбардовања које је почело 24. марта и трајало до 10. јуна 1999. године.

На дан 21. годишњице НАТО агресије, путем друштвених мрежа почаст жртвама бомбардовања одали су бројни спортисти међу којима и Немања Матић, Мирослав Радуљивца, Ненад Томовић, Бранко Јовичић, Вујадин Савић, Александар Лутовац…

Немања Матић је и раније показивао приврженост својој нацији и одлучан став који се не либи да искаже ни кад је у мањини.

Матић је из земље која је учествовала у агресији НАТО алијансе на Србију објавио фотографије порушених мостова и кућа уз потуку “никад не заборави 1999”.

Везни играч Србије и Манчестер јунајтеда, свој став по питању бомбардовања износио је и раније, последњи пут кад је одбио да, попут осталих учесника Премијер лиге, на дрес стави симбол мака, а том приликом се такође огласио на друштвеним мрежама.

“У потпуности разумем зашто људи носе маков цвет, савршено поштујем право сваког да то чини и потпуно саосећам са сваким ко је изгубио неког у ратном сукобу. Ипак, за мене је ово само подсећање на напад који сам доживео лично као дете, преплашени дечак од 12 година, док сам живео у Врелу, када је моја земља разорена бомбама 1999. године. Иако сам то чинио у прошлости, сада сматрам да није исправно за мене да носим симбол мака на дресу”, образложио је тада Матић и додао:

“Не желим да умањим значај мака као симбола поноса Британаца нити да увредим било кога, али ми смо сви одраз нашег васпитања и ово је лични избор због разлога које сам навео”.

Сећање на жртве бомбардовања чува и кошаркашки репрезентативац Мирослав Радуљица.

Искусни српски центар уз фотографију погођене зграде поделио је и поруку: “Не заборави никад 24.3.1999.”.

Осим фудбалског и кошаркашког репрезентативца Србије, 21 годину од почетка бомбардовања обележили су и фудбалери Ненад Томовић, Бранко Јовичић, Вујадин Савић, Александар Лутовац, као и многи други.