• Почетна
  • СПОРТ
  • Борба гладијатора: Новак прегазио Хуана Мартина дел Потра (Видео+ цео меч)
Прочитај ми чланак

Борба гладијатора: Новак прегазио Хуана Мартина дел Потра (Видео+ цео меч)

0

Britain Wimbledon Tennis(Курир, Wimbledon)
Ђоковић је у полуфиналу победио Аргентинца Хуана Мартина дел Потра резултатом 3:2, по сетовима 7:5, 4:6, 7:6 (2), 6:7 (8), 6:3. Ово је био 12. међусобни дуел српског и аргентинског тенисера, а девети тријумф Ђоковића. Новак ће по други пут у каријери играти у финалу Вимблдона, који је освојио 2011. Меч је трајао четири сата и 43 минута. Ђоковић и Дел Потро одиграли су најдуже полуфинале у историји Вимблдона.

Србин ће у недељу у финалу играти са победником меча између Британца Ендија Мареја и Пољака Јержија Јановица.

Ђоковић је у каријери освојио 37 трофеја, а шест пута је тријумфовао на грен слем турнирима.

У првих пет гемова првог сета тенисери су били сигурни на свој сервис и брзо су завршавали поене. Србин је пропустио прилику за брејк, али је Ђоковић у 12. гему направио брејк за 1:0 у сетовима. Тенисери су били сигурни на свом сервису у другом сету, није било прилика за брејк.Ђоковић је у шестом гему пропустио неколико прилика за брејк, али је Аргентинац успео да се спаси и да у наредном гему направи брејк. Аргентинац је држао предност и дошао до 1:1 у сетовима и тако постао први тенисер на овогодишњем Вимблдону који је одузео сет Ђоковићу.

У трећем сету није било брејкова, а победник је решен у тај-брејку. Ђоковић је у четвртом сету направио брејк у седмом гему, али је Дел Потро узвратио рибрејком. Ђоковић је потом у тај-брејку водио 6:4 и имао је две меч лопте, али је Дел Потро одбранио обе и на крају на свом сервису изједначио на 2:2 у сетовима.

Велика борба је виђена у петом сету. Новак је у осмом гему направио брејк, а онда је одмах у следећем сервирао за меч и заслужено је стигао до победе.

Ток меча:

Први  сет
Српски тенисер је одлично отворио меч. Са три сјајна винера је дошао до гем лопте, а затим након ас ударца дошао до предности 1:0. Међутим, Аргентинац је узвратио на исти начин. Сјајно га је служио први сервис и без већих проблема је стигао до изједначења.

Све до шестог гема првог сета тенисери су сјајно сервирали недозволвши противнику да дође у прилику да направи брејку. У шестом гему Новак је први „запретио“. Српски тенисер је захваљујући одличном ритерну дошао до прве брејк лопте, међутим, Аргентинац је успео да се извуче из неугодне ситуације. Након маратонског гема и пет изједначења Дел Потро долази до изједначења (3:3).

У наредном гему Дел Потро је имао 30:15, али Ђоковић је успео да преокрене и поново дође до предности (4:3). Уследио је нови притисак Новака на сервис Дел Потра, међутим, некарактеристичне грешке спречиле су Новака да направи брејк (4:4).

У самом финишу сета при резултату 6:5 за Новака, српски тенисер прави кључни брејк у сету. Дел Потро је имао 30:0 и чинило се да ћемо гледати тај-брејк. Међутим, Новак је сјајном бекхенд паралелом најавио преокрет. Уследио је препознатљиви дроп што а убрзо и сет лопта. Након грешке Аргентинца Новак долази до предности 1:0 (7:5).

Juan-Martin-del-Potro
Други сет

У уводним гемовима другог сета тенисери су сигурно чували свој сервис, да би у шестом гему поново први запретио српски тенисер.

Новак је имао чак четири прилике да одузме сервис аргентинском тенисеру и тако стигне до предности. Дел Потро је успео да се одбрани и након велике борбе освоји гем (3:3).

Охрабрен освајањем гема, Дел Потро је са неколико сјајних поена стигао стигао до три везане прилике да по први пут на мечу направи брејк. Искористио је прву шансу и повео са 4:3.

Новак је већ у наредном гему покушао да врати брејк, међутим, по ко зна који пут на мечу Дел Потро је успео да се извуче из неугодне ситуације одличним сервисима 5:3. Све што је Ђоковић успео да учини у финишу сета, јесте да смањи предност Аргентинца. Дел Потро је захваљујући сјајном сервису успео да освоји 10. гем и тако изједначи резултат у сетовима 1:1 (4:6).

Трећи сет
На старту трећег сета тенисери су сигурно освајали своје сервис гемове. У петом гему аргентински тенисер је напао сервис Ђоковића. У маратонском гему, Новак је спасио једну брејк лопту за предност 3:2.

У наставку меча, српски тенисер је морао прилично да се намучи како би освојио свој сервис гем. У седмом гему се суочио са две брејк лопте, али је поново после велике борбе успео да се извуче из неугодне ситуације.

Уследила су четири гема у којима су тенисери сигурно освајали своје сервис гемове, а онда је у 12. гему Новак дошао до три везане сет лопте. Након две грешке Новака, уследио је сјајан форхенд Аргентинца, који успева да се одбрани и уведе сет у тај-брејк.

У тај-брејку српски тенисер се сјајно снашао, два пута направио мини брејк и са убедљивих 7:2 освојио трећи сет на мечу 2:1 (7:6).

TENNIS-GBR-WIMBLEDONЧетврти сет
У четвртом гему виђена је велика борба на терену. Аргентинац је успео да освоји уводни гем, а у наредном Ђоковић долази до изједначења (1:1). Све до седмог гема у мечу Ђоковић и Дел Потро су успешно чували свој сервис.

У седмом гему Новак успева да казни грешке Аргентинца и коначно долази до две брејк лопте.. Дел Потро шаље лоптицу у мрежу и српски тенисер први долази до брејка предност.

Иако смо се надали да је Новак у том моменту стекао кључну предност у четвртом сету, радост није пуно потрајала. Наиме, Аргентинац није поклекао, већ је одмах узвратио истом мером и вратио брејк за изједначење (4:4).

До краја четвртог сета није виђен брејк, па је одлука пала у тај-брејку. Новак је добро отворио одлучујући гем, одмах на старту је направио мини брејк а затим повео са 2:0. Ђоковић био све време у предности, Дел Потро је сваки пут успевао да нађе начин да се одбрани. Ђоковић је имао две меч лопте при резултату 6:4, али је Аргентинац успео да веже чак четири поена за изједначење у сетовима.

Пети сет
У прва четири гема оба тенисера су осваја гемове на своје сервисе, а нису дозволили противнику да дође до прилике за брејк. Дел Потро је имао брејк лопту у петом гему, али је Ђоковић успео да се спасе и да поведе 3:2. Српски тенисер је у наредном гему имао једну шансу за брејк, али је Аргентинац сервисима донео изједначење, 3:3.

Новак је потом освојио гем на свој сервис, а онда је направио брејк и повео 5:3. Ђоковић је губио у наредном гему 0:30, али је успео да преокрене резултат и да после велике борбе дође до победе.