Прочитај ми чланак

Бајковић: Из даљине по Стојковићу; Владимир: Гол још нисам примио

0

sp-bajkovic-spajanje_620x0
Голмани Црвене звезде и Партизана највећи адути својих клубова у дербију јер бране у изванредној форми.

1. Да ли то што су голмани ове сезоне најистакнутији у екипама потврђује да су Звезда и Партизан слабији него икад?

2. Шта ћете саветовати саиграчима, како да шутирају голману вечитог ривала, а шта да избегавају?

3. Шта су највеће предности, а шта недостаци вечитог ривала?

4. Од ког ривалског играча прети највећа опасност?

5. Чији савети вам највише значе пред дерби и с ким најчешће разговарате током припреме за утакмицу?

6. Имате ли неки неизбежан ритуал пред дерби, без обзира на ком стадиону се игра?

7. На који вечити дерби прво помислите од свих које сте одиграли?

boban bajkovic179374_orig

БОБАН БАЈКОВИЋ:
1. Пре бих то посматрао кроз чињеницу да су се други поправили, него да смо ми и комшије баш толико слаби. Наравно, нисмо ни Барселона, али нисмо ни тако много пали, већ су други нарасли. О томе сведоче примери Чукаричког, Напретка, Јагодине… Данас има много више чврстих и незгодних екипа, тако да је и нама теже, па отуд и више посла за голмане Звезде и Партизана.

2. СтојковиЋ је доказано добар голман и ту нема правила. Може да буде потпуно супротно од онога што мислим. Ипак, треба што више да му шутирамо из даљине, јер је висок и крупан, па му је тешко дати гол из близине. Нисам никад дошао у ту ситуацију, да ја изађем пред голмана, али мислим да ако се дође пред њега, онда треба урадити као Лука Милуновић у куп-дербију кад смо добили 2:0. Стојковић се рашири, и лопта не може да прође поред, па је зато најбоље „боцнути“ је преко њега.

3. Предност Партизана?! Неку страшну не видим. Међу Партизанове врлине бих издвојио само Сашу Илића, он је за њих све, 90 одсто екипе! А мана има доста, само да ми неку од тих искористимо. Зато ћу оно што мислим и знам оставити за себе.

4. Опет исти одговор – од Саше Илића. Доказан је и као човек и као спортиста. Не знам га добро, нисмо баш ишли на пиће, али сви који га боље познају, или су били с њим у репрезентацији, хвале га и рекли су ми да је људина. Уз то је и врхунски фудбалер, а једино што му не ваља у животу је то што је „гробар“.

5. С Максом (тренер голмана Срђан Максимовић) пре свега. Не само пред дерби, него и уочи других утакмица. Није то само припрема кроз разговор о голманским стварима, већ и психолошка. Његова подршка ми много значи. Нема велике приче и филозофије. Па, није ми први, већ 15. дерби у каријери.

6. Немам никакве ритуале, ни у дербију, ни у било којој другој утакмици. Једино што дерби доживљавам више емотивно, из срца. „Маракана“ и Звезда су моја кућа и та утакмица ми значи више него било која друга на свету. Тако треба да је доживљавају и сви моји саиграчи, јер оно што сам научио кроз све ове године јесте да се дерби добија срцем.

7. Посебно памтим мој први дерби, код Робија, кад смо победили с 1:0, а нисмо прошли у финале Купа. И данас се сећам Андријиног (Калуђеровић) промашаја у 85. минуту…

Serbia Soccer UEFA Europa League

ВЛАДИМИР СТОЈКОВИЋ:
1. Не бих се сложио са констатацијом да су Партизан и Звезда слабији него икад. Лига је уједначенија него раније, остале екипе су се приближиле најбољима, па може да се стекне утисак да су вечити слабији. Зато сматрам да добре одбране голмана нису везане за квалитет екипа, већ је сада много теже савладати екипе које су аутсајдери на папиру, али не и на терену, бар не у тој мери као што је раније био случај.

2. НеЋу саветовати ништа посебно саиграче јер имамо тренера који ће сигурно свакоме објаснити шта би требало да уради на терену. Моје је да евентуално командујем одбраном, да се прилагодим дешавањима на терену и са саиграчима испред себе учиним све да останемо несавладани.

3. Предност нашег ривала би требало да буде домаћи терен и подршка навијача. Чињеница је да Звезда сада има бољи тим него што је то био случај у последњих неколико година и да је то нешто у шта би требало да се уздају. Са друге стране, највећи недостатак је притисак који они осећају и ту видим нашу велику прилику. Другачије је када растерећен улазиш у утакмицу, а нешто сасвим друго када знаш да ти игра само победа и да је сваки други исход неуспех. У тој чињеници лежи наша шанса да се добрим резултатом приближимо јесењој круни.

4. Не бих да издвајам никог посебно, јер у Звездином тиму заиста има много квалитетних појединаца који могу да запрете у сваком тренутку, ако се на њих не обрати пажња. Ту пре свега мислим на Милијаша, Мрђу, Нинковића и Печника, играче о чијим квалитетима није потребно трошити речи.

5. Немам неког посебног саветника, најбоље се испричам сам са собом пред овако јаке утакмице, ха-ха-ха. Најбоље разумем самог себе, па тако и најбоље прихватам савете и критике управо од себе.

6. Нисам сујеверан тако да у принципу никада не обраћам пажњу на неке ритуале и сличне стваре. сконцентришем се максимално и изађем на терен, знам да је све у мојим и у рукама и ногама мојих саиграча. Заиста не видим неку амајлију која би у том смислу могла да ми буде од помоћи.

7. Сваки дерби је прича за себе и посебан доживљај. Поносан сам на чињеницу да у првенственим утакмицама нисам примио гол у најважнијој утакмици српског фудбала. Ако баш морам да издвојим један дерби са којег најчешће премотавам филм, то је мој први у дресу Партизана, у јесен 2010. када смо на „Маракани“ славили 1:0 голом Мореире.

(Вечерње новости)