• Почетна
  • СПОРТ
  • АЛАРМАНТНО: Звезда и Партизан без европских утакмица у Београду због …
Прочитај ми чланак

АЛАРМАНТНО: Звезда и Партизан без европских утакмица у Београду због …

0

Stadioni-Marakana-i-JNA-Crvena-Zvezda-Partizan

Од 2015. године репрезентација Србије, Партизан и Црвена звезда неће моћи да играју у Србији, већ у иностранству, јер је инфраструктура далеко од стандарда УЕФА

Потпредседник Фудбалског савеза Србије (ФСС) Иван Ћурковић упозорио је да Европска фудбалска унија (УЕФА) неће још дуго толерисати лоше стање на домаћим стадионима које клубове и репрезентацију могу довести у ситуацију да међународна такмичења играју у иностранству.

На скупу “Економија спорта” саопштен је забрињавајући податак: од 2015. године репрезентација Србије, Партизан и Црвена звезда неће моћи да играју у Србији, јер је инфраструктура далеко од стандарда УЕФА!

– УЕФА нас из године у годину упозорава да су стадиони испод минимума безбедности и да је питање времена када одигравање утакмица неће бити могуће. Добра воља УЕФА је схваћена као попустљивост која не може ићи до унедоглед.

– То може довести до тога да Србија, Партизан и Црвена звезда утакмице играју у иностранству. Ово је последњи воз да Србија кроз приватно-јавну сарадњу и изгради национални стадион – рекао је Ћурковић на Међународном сајму Економија спорта.

Ништа мање оптимистичан није био ни Бранислав Симовић, регионални директор компаније Мејс, која је заједно са ФСС и Амбасадом Велике Британије представила пројекат изградње Националног стадиона.

– Србија, нажалост, има главне стадионе, који су друге генарције, није довољно вођено рачуна на додатне садражаја за гледаоце. До 2015. године морамо да дамо чврсте гаранције да ће се направити Национални стадион или реконструисати њавећа два стадиона, иначе ће се међународне утакмице играти у иностранству.

Ben-Veenebrik-Ivan-Curkovic-Sasa-Radulovic-Dragan-Dzajic-Majkl-Devenport

– Једина могућност финансирања овог пројекта је јавно-приватно партнерство, које још није заживело код нас, али свесни смо да изградња оваквог стадиона може да буде замајац за остале пројекте – рекао је Симовић.

Он је додао да Влада Србије дала гаранције УЕФА да ће пружити подршку пројекту реконструкције или изградње националног стадиона и да је у току фаза избора локације.

– Прва фаза је урађена, најважнији корак је избор локације, да би такав пројекат могао да буде понуђен инвеститорима. После следи дефинисање, пројектовање, уговорање, градња и оперативна фаза.

– Разматране су локације стадиона Црвене звезде и Партизана, као и стадион ФК Рад уз проширење, затим Пећинци, Ковилово, Стара Пазова, Борча, насеље Иван Рибар на Новом Београду – рекао је Симовић.

Према његовим речима, само Београд може да испуни услове УЕФА када је избор локације – транспорт, близина аеродрома, минимум три главан прилазна пута стадиону, довољан број паркинг места и адекватан хотелски смештај.

Србија би изградњом Националног стадиона постала један од организатора Европског шампионата 2020. године.

– Услови УЕФА су стриктни. Стадион мора да има капацитет 50. до 55.000 гледалаца са свом пратећом инфраструкутром, битна је евакуцација и безбенсот, добра видљивост, удобност.. Ниједан стадион са мање од 40.000 места није изабран за организацију финала Лиге Европе, а ни мањи од 50.000 за домаћинство завршнице првенства Европе – поручио је Симовић.

(Телеграф)