Прочитај ми чланак

АБА: Србија и даље јури Хрватску

0

KOSARKA: CRVENA ZVEZDA-MAKABI

Спуштена је завеса на први део регуларног дела сезоне АБА лиге, а већ је извесно да ће до краја Србија и Хрватска водити борбу за једно место следеће сезоне.

Две земље надмећу се за додатни клуб који ће их следеће године представљати у регионалном такмичењу, које ове године држи Србија, а тренутно је Хрватска у предности.

Када се погледа национални коефицијент, Хрватска тренутно има минималну предност, пошто са 7,33 води у односу на Србију, која има 7,25.

Пошто су Црвена звезда и Партизан у самом врху, разлог за такав однос снага треба тражити у лошим резултатима Радничког, који је тренутно на претпоследњем месту. Четврти српски представник Мега Визура бележи сасвим солидне резултате и сигурно је то један од разлога што разлика у корист Хрвата није већа.

Црвена звезда после 13 кола држи прво место са десет победа и три пораза, док Партизан има тријумф мање. Српски клубови забележили су укупно 29 победа, док су хрватска три клуба – Цедевита, Цибона и Задар остварили 22 тријумфа.

Национални коефицијент се, иначе, добија тако што се број победа сваке земље подели са бројем клубова. У том поретку иза Хрватске и Србије следи Босна и Херцеговина са коефицијентом шест и Словенија, која има само два клуба и коефицијент пет.

Што се тиче националног коефицијента, не убрајају се Македонија и Мађарска, пошто имају по један клуб у регионалном такмичењу.

Табела после 13. кола изгледа овако:
1. Црвена звезда 10/3
2. Партизан 9/4
3. Цедевита 9/4
4. Будућност 8/5
5. Цибона 8/5
6. Игокеа 8/5
7. МЗТ Скопље 6/7
8. Мега Визура 6/7
9. Крка 6/7
10. Задар 5/8
11. Олимпија 4/9
12. Широки 4/9
13. Раднички 4/9
14. Солнок 4/9

На нашем сајту можете да прочитате анализу првог дела сезоне кошаркаша Партизана и Црвене звезде, а наредних дана чекају вас и теме о Радничком и Мега Визура.

(Б92)