Прочитај ми чланак

АБА: Партизан изгубио после +17

0

Партизан

Кошаркаши Партизана НИС доживели су неочекиван пораз од Солнока 76:71 у 11. колу АБА лиге, иако су имали 17 поена предности у првом полувремену.

Црно-бели су перфектно одиграли у првих 20 минута, доминирао је Богдан Богдановић са 17 поена (4 тројке) за +14, па се чинило да ће шампион лако до девете победе у АБА лиги.

Међутим, Партизан је у наставку потпуно испао из ритма, тешко је долазио до поена из игре, а промашио је и 12 слободних бацања, те Солнок преокреће три минуте пре краја и слави у пенал завршници.

Мађари су и прошлог децембра савладали црно-беле у неизвесној завршници (70:68), док је у Пиониру било 83:69 за Партизан.

Партизан је пропустио шансу да побегне на победу од Цедевите, има скор 8-3, што је шанса за Црвену звезду Телеком да се победом над Задром у понедељак (20:30) осамостали на првом месту. Солнок је остварио важну четврту победу за бег са дна табеле.

Богдановић је на крају меч завршио са 25 поена погодивш тек једно тројку из пет покушаја у другом полувремену (4/6 у првом), а имао је и 5 скокова и 4 асистенције. 12 поена убацио је Драган Милосављевић (2/9 три), а 11 Таренз Кинзи (5/14 из игре). Солнок је предводио Вили Ворен са 20 поена (6/10) из игре уз 7 асистенција и 5 скокова, док су га са по 15 поена пратили Лорант и Војвода.

Партизан је одлично шутирао у првом полувремену (око 50% и за два и за три поена), у одбрани затворио рекет што је главно оружје Солнока у овој сезони, тестекао +11 већ у првом периоду. У финишу четвртине техничка грешка тренера Солнока Недељка Ашћерића уноси велику нервозу међу његове играче који лако губе лопте, а Партизан то претвара у максималних 35:18 у 13. минуту игре. У финишу полувремена црно-бели су се опустили те домаћин смањује заостатак, али Богдановић четвртом тројком оставља свој тим на +14 на полувремену (43:29).

Партизан, а пре свега Богдановић, је испао из ритма у трећем периоду, тешку су црно-бели стизали до поена, док се домаћин разиграо и преко Ворена и Војводе смањио заостатак на само -4 пред последњу четвртину. Након серије промашаја Партизан прави малу серију и бежи на 60:52 после три минуте, али је потом уследила нова серија без коша шампиона те Солнок поново враћа резултат у егал. У самом финишу, Лорант са шест поена у два напада доноси преокрет на 63:62, да би у пенал завршници домаћи Американци Оливер, Ворен и Холидеј били неумољиви за победу Солнока 76:71.

Касније игра још један српски представник у АБА, Мега Визура гостује Унион Олимпији од 19 часова, док у понедељак Црвена звезда дочекује Задар. У суботу је Раднички савладао Крку.

(Б92)