Прочитај ми чланак

УС Опен: Јанко Типсаревић се опет чупао из мртвих!

0

Српски тенисер Јанко Типсаревић после великих мука пласирао се у друго коло US опена, пошто је победио Гијома Руфана из Француске са 4:6, 3:6, 6:2, 6:3, 6:2.
То је пети пут у каријери да је Типсаревић добио меч када је губио са 2-0 у сетовима, а седми пут од почетка овогодишњег УС Опена да је то некоме пошло за руком.

 У следећем колу Јанко ће играти са 27-годишњим Американце Брајаном Бејкером, који је у три сета избацио Јана Хајека.

 У прва два сета Јанко је имао брејк предности, али је оба пута дозволио ривалу да преокрене, па је Руфан био на само сет од победе.

Међутим, тада је Типсаревићу прорадио сервис, па му се подигао и целокупан ниво игре – у трећем, четвртом и петом сету Јанко је само у једном гему на свој сервис изгубио више од једног поена.

 Укупно, Јанко је имао 47 винера и 32 неизнуђене грешке, а Руфан је уписао 36 директних поена и 58 неизнуђених грешака.

 Брајан Бејкер, следећи Јанков противник, годинама је покушавао да се врати тенису после повреде и ово му је први US опен од 2005. године. Висок је 191cm, а тренутно је 70. на свету, што је и његов најбољи пласман у каријери. До лета 2011, када је решио да се још једном окуша у професионалном тенису, био је инструктор тениса на Универзитету Белмонт.

 

Текстуални пренос меча:
Четири прва гема протекли су у, фудбалским жаргоном речено, почетном испитавању снага, а у петом је Јанко појачао ритам – није искористио прву, али јесте другу брејк лопту и повео је са 3:2.

 Међутим, после промене страна Руфан је одговорио истом мером – створио је две везане брејк лопте и реализовао другу за 3:3.

 Француз је сјајно сервирао и тиме је одбијао Типсаревићеве нападе, а своју шансу дочекао је први вођству 5:4. Двема грешкама Јанко је заостао 0:30, освојио је наредна два поена, а онда је Руфан захваљујући дубоком ритерну остао у поену и освојио га после грешке Типсаревића из форхенда.

Већ прву сет лопту 129. тенисер света искористио је након што је Јанко послао предуг форхенд – 6:4.

Губитак првог сета мотивисао је Типсаревића, који је већ у првом гему другог сета више ушао у терен и напао, па је одмах дошао до брејка.

 Овога пута Јанко је потврдио брејк, али је онда пропустио шансу да реши други сет – имао је три везане брејк лопте, али је Руфан нанизао пет поена и смањио на 2:1.

 Типсаревић своју шансу није искористио и казна је стигла брзо, у шестом гему је Руфан дошао до 15:40, а онда му је Јанко дуплом грешком поклонио гем (3:3).

 Српски тенисер потпуно се стегао, био је и сувише пасиван, а Француз је осетио прилику и у осмом гему направио је нови брејк – Типсаревић је неколико лоптица послао у мрежу, уз два-три добра потеза Руфана и Француз је водио са 5:3.

 Јанко се лоше кретао, био је потпуно ван ударца и 22-годишњи Руфан лако је добио последњи гем за 6:3 и 2-0 у сетовима.

 Типсаревић је био видно нервозан, променио је мајицу, али је и заиграо за нијансу агресивније. Без превелике муке долазио је до поена на свој сервис, а у трећем гему одиграо је неколико добрих поена, најбољи на другој брејк лопти када је изласком на мрежу освојио поен и повео са 3:1.

 Срећом, Јанко није дозволио да се понови сценарио из претходна два сета – изгубио је само један поен на свој сервис у целом сету, а у осмом гему поново је направио брејк и освојио трећи сет са 6:2.

 На почетку четвртог сета Руфан је одличним другим сервисом спасао брејк лопту и на кратко са извукао из неугодне ситуације, али Типсаревић није губио стрпљење – у четвртом гему одиграо је неколико бриљантних поена и реализовао другу од три везане брејк лопте за предност од 3:1.

 Мало је недостајало да се понови исти сценарио из трећег сета, али је Типсаревић при резултату 5:2 пропустио четири сет лопте. Међутим, то га није деконцентрисало и Јанко је окончао четврти сет изгубивши само један поен у деветом гему – 6:3.

 Већ на почетку петог сета Типсаревић је извршио озбиљан притисак на сервис Руфана – направио је неколико винера, али се Француз држао у гему захваљујући прецизни сервисима.

 Међутим, Јанко је био упоран, двама винерима стигао је до друге брејк лопте, а онда је Руфан промашио зицер на мрежи и тиме му је поклонио гем за 1:0.

 Типсаревић је без потешкоћа материјализовао брејк, а онда је пропустио велику шансу да реши меч – слично као у другом сету, пропустио је три везане брејк лопте, а да при том Руфан није сервирао ништа спектакуларно.

 На срећу, сценарио из другог сета није се поновио – иако је Руфан имао две брејк лопте, Јанко је спасао обе и убрзо повео са 3:1.

 То је био пресудан тренутак, Јанко је убрзо направио нови брејк и дошао је до победе у маратонском мечу.

 

(Б92)