Прочитај ми чланак

СКАРИОЛО: Српска школа кошарке је нешто посебно

0
Серђо Скариоло (Фото: Бета)

Серђо Скариоло (Фото: Бета)

Серђо Скариоло, један од најистакнутијих тренера данашњице, говорио је о српској кошарци и о својим пријатељима који су учинили од њега ово што данас јесте.

Један од најистакнутијих тренера данашњице у Европи јесте Серђо Скариоло, а јуче је у Београду одржао предавање на тему „Одбрана у транзицији“. Јуче је имао прилику да своје знање подели нашим младим тренерима, а није крио одушевљење због тога.

„Хвала вашој тренерској организацији и мом агенту Обраду Фимићу који су ми омогућили да предајем оволиком аудиторијуму. Српска школа је нешто посебно“, рекао је на самом почетку.

Говорио је о много чему, посебно је на старту истакао свог учитеља, Александра Николића.

„На почетку каријере пружила ми се кратка, али фантастична прилика да радим са Александром Николићем. Тих месец дана, у којима сам удисао 24 сата кошарку, памте се за цео живот. Сем поштовања према Дуди Ивковићу, Жељку Обрадовићу, Дулету Вујошевићу, Салету Ђорђевићу, међу нама постоји специфична врста пријатељства“, рекао је Скариоло.

Овај кошаркашки стручњак истакао је да је у једном тренутку био уплашен јер би кошарка могла да изгуби великог тренера у виду Александра Ђорђевића, човека кога је Скариоло и тренирао својевремено.

„Када Саша није био сигуран да ли ће бити тренер, био сам уплашен да ће струка изгубити много. Сада сам срећан што је он један од нас“, рекао је он.

О нашој репрезентацији је такође говорио, рекао је да нас је очекивао у финалу ЕП, али да ни постигнуто није неуспех ако се има у виду да смо изгубили са само једним поеном разлике од Литванаца у полуфиналу.

Каже, такође, да наша репрезентација има велике шансе да се нађе у Рију следеће године на Олимпијади.

Имао је и пар речи за НБА кошаркаше из Србије.

„Сам одлазак у НБА не говори много о квалитету. Узмите за пример фантастичног Бодирогу који никад није прихватио НБА понуду, или Теодосића који није у НБА јер се одлучио да остане овде. Никада нисте зауставили производњу младих и талентованих, иако је у једном моменту била тешка ситуација. Не може одједном да се врати златна ера, али се из године у годину све више приближавате врху“, рекао је он.

Извор: sportske.net