Прочитај ми чланак

Сеп Блатер поднео оставку и најавио ванредне изборе!

0

1504

Иако је у петак добио поверење за нови четворогодишњи мандат на месту председника Фифе, Сеп Блатер је данас поднео оставку на ту функцију и најавио расписивање ванредних избора! Он је на челу светске фудбалске федерације био 17 година.

Председник Уефе Мишел Платини кратко је прокоментарисао одлуку Сепа Блатера да се повуче са чела Фифе:

„Била је то тешка одлука. Храбра одлука. Права одлука“, рекао је Платини.

Он је у обраћању рекао да нема подршку свих људи из фудбала и да ће се због тога повући са места председника светске фудбалске организације.

„Мој мандат нема подршку свих. Сазваћу ванредни конгрес Фифе, на којем ће бити изабран нови председник, који ће споровести неопходне реформе“, рекао је Блатер.

Ова одлука је ипак изненађујућа, јер је пре само четири дана Блатер добио подршку већине делегата на Конгресу у Цириху за свој пети мандат.

Као илустрација да је мало ко очекивао овакав епилог обраћања времешног Швајцарца можда најбоље говори број новинара у сали, којих је било једва петнаестак, на вероватно историјском заседању!

Блатер је на челу Фифа од 1998. године, када је први пут изабран за председника населдивши Жоаоа Авеланжа. Тада је победио бившег председника Уефе Ленарта Јохансона.

Други мандат Блатер је добио 2002. године, када је добио више гласова од председника Афричке фудбалске конфедерације (ЦАФ) Исе Хајатуа. Трећи 2007. године и четврти 2011. године добио је „без борбе“, јер није имао противкандидата.

 

РТС