Прочитај ми чланак

МОК: Југословенске медаље су српске медаље!

0

Хрвати: Србији припадају све медаље СФРЈ
"Све новонастале државе примљене су у МОК као нове чланице, а Србији се рачунало чланство СФРЈ, па тако и резултати", рекао је предеседник Хрватског олимпијског одбора Златко Матеша.

Председник Хрватског олимпијског одбора (ХОО) Златко Матеша изјавио је Јутарњем листу да је Србија, према Статуту Међународног олимпијског комитета (МОК), наследница свих наступа и медаља које је Југославија освајала на Олимпијским играма од 1920. до 1988. године.

"Ми ту ништа не можемо направити. То је одлучено 1992. године. Све новонастале државе примљене су у МОК као нове чланице, а Србији се рачунало чланство СФРЈ, па тако и резултати", рекао је Матеша.

Он је изјавио да олимпијске медаље нису предмет сукцесије бивших република СФРЈ.

"За нас су хрватски освајачи медаља у дресу Југославије хрватски олимпијци, али формално-правно ХОО не може себи прибројити те медаље", рекао је Матеша.

Због тога уз имена освајача олимпијских трофеја – кајакаша Матије Љубека, пливачице Ђурђице Бједов, боксера Мате Парлова, атлетичара Фрање Михалића, кошаркаша Креше Ћосића и бројних других хрватских спортиста, пише "Србија", наводи "Јутарњи лист".

Додаје се да су хрватски спортисти у појединачној конкуренцији освојили 14 олимпијских медаља, а као чланови екипних спортова 27. Краљевина Југославија је на три Олимпијаде освојила осам медаља, али све су добили словеначки гимнастичари.

На Зимским олимпијским играма су словеначки спортисти освојили све четири медаље за СФРЈ, наводи "Јутарњи лист".