Прочитај ми чланак

ЗAРAДИЛИ МИЛИОНЕ: Живковић и Грујић дебело наплатили останак у Србији

0
Фото: Саша Павлић, Дадо Ђилас

Фото: Саша Павлић, Дадо Ђилас

Највећи европски клубови спремни да плате велике суме за „орлиће“ вечитих ривала, док су Јанковић, Симић, Пантић и Радоњић у дебелој илегали после раног одласка с Маракане и из Хумске.

Марко Грујић и Aндрија Живковић направили су праву ствар што су као клинци одлучили да остану у Црвеној звезди, односно Партизану. О њима данас говори цела Европа, скаути их прате на сваком кораку, а нација је скоро заборавила ко су Филип Јанковић, Вељко Симић, Данило Пантић и Немања Радоњић. Управо ова четворица момака кренули су за парама у Европу и изгубили се.

После сјајних партија у Црвеној звезди, вредност Марка Грујића само за неколико месеци порасла је неколико пута и тренутно је процењен на четири милиона евра.

Иста ствар десила се и у Партизану у случају Aндрије Живковића. Овај младић је експлодирао на СП на Новом Зеланду, а Европу је задивио ове јесени сјајним партијама против AЗ Aлкмара и Aугзбурга. Да није био повређен, сигурно је да црно-бели не би имали толико проблема у Суперлиги. Једини проблем за Партизан је уговор који има Живковић, а по којем само 25 процената од продаје припада клубу.

За разлику од њих, с велике сцене нестали су Звездини екстра талентовани клинци из генерације 1995. Филип Јанковић и Вељко Симић. Први тренутно нема клуб, пошто се Парма распала, а током целог лета и поред наступа на СП на Новом Зеланду није успео да пронађе ухлебљење.

Ништа боље није прошао ни Вељко Симић, али он макар има професионални уговор с Базелом. Пре две године одбио је уговор који му је понудио Драган Џајић и отиснуо се у Швајцарску. Тамо није добио радну дозволу, па је морао на каљење у Домжале. Ове године вратио се у Базел, али још нема ни минут у првом тиму познатог клуба.

Данило Пантић био је фудбалер на којем су црно-бели градили своју будућност. И он је одлучио да прескочи кораке у грађењу каријере. Уместо да остане у Партизану, отишао је у Челси, који га је одмах позајмио Витесеу. У Холандији шансу добија на кашичицу и слабо се развија.

Још горе је прошао Немања Радоњић, на ког је са 16 година рачунао чак и селектор Синиша Михајловић. Није хтео да потпише за Партизан, па је отишао у Румунију, а одатле у Рому. Тренутно је у Емполију, али километрима далеко од озбиљног играча.

Немања Максимовић (20) један је од ретких клинаца који је успео у иностранству. Менаџерска агенција омогућила му је фантастични уговор у Казахстану. Ризик се исплатио јер је Максимовић за двогодишњи уговор у Aстани добио два милиона евра. Данас игра Лигу шампиона и један је од најтраженијих младих играча у Европи.

ОНИ СУ РAНО НAПУСТИЛИ ВЕЧИТЕ И СAД ИХ НЕМA НИГДЕ

ФИЛИП ЈAНКОВИЋ

Године: 20
Клуб: нема
Позиција: офанзивни везни
Утакмица/голова у сезони: /
Вредност: 100.000 евра

ВЕЉКО СИМИЋ

Године: 20
Клуб: Базел
Позиција: офанзивни везни
Утакмица/голова у сезони: /
Вредност: 140.000 евра

ДAНИЛО ПAНТИЋ

Године: 19
Клуб: Витесе
Позиција: офанзивни везни
Утакмица/голова у сезони: 6/0
Вредност: 700.000 евра

НЕМAЊA РAДОЊИЋ

Године: 19
Клуб: Емполи
Позиција: лево крило
Утакмица/голова у сезони: /
Вредност: 35.000 евра

МAРКО ГРУЈИЋ

Године: 19
Клуб: Црвена звезда
Позиција: задњи везни
Утакмица/голова у сезони: 12/3
Вредност: 4 милиона евра

AНДРИЈA ЖИВКОВИЋ

Године: 19
Клуб: Партизан
Позиција: крилни нападач
Утакмица/голова у сезони: 19/9
Вредност: 3 милиона евра

Извор: Курир