• Почетна
  • СПОРТ
  • Гробарски кутак 24.08.2012. Вујошевић: Висина му омогућава да хвата само за доње екстремитете
Прочитај ми чланак

Гробарски кутак 24.08.2012. Вујошевић: Висина му омогућава да хвата само за доње екстремитете

0

Температура ових дана прелази скалу од 40 степени Целзијусових. Ситуација између Црвене звезде и Партизана је већ прокључала.
На сајту kkpartizan.rs појавило се обраћање тренера црно-белих Душка Вујошевића, као одговор првом човеку Звезде Небојши Човићу.

Преносимо вам у целости:
– Партизан није тим бивше власти, нити садашње, нити неке будуће. Њега воде људи који су српској кошарци донели светска и европска злата на паркету, који нису угасили нашу лигу, а Јадранску су освајали пет пута, остварујући годинама подвиге у Евролиги, па и фајнал-фору са мањим буџетом од свих евролигаша, па и неких домаћих ривала који су пред изборе чудесно замрзнути. Партизан не жели расправу са Црвеном звездом али неће више ћутати и дозволити ,,блаћења” и омаловажавања нити сценарио линча из Железника који је направио Небојша Човић, а на кога су остали неми и људи из Куће кошарке, али и државни органи иако у Железнику само пуком срећом неко није страдао.

Најновију полемику изазвао је интервју Небојше Човића у листу Информер, објављен у суботу, 18. августа 2012. године под насловом ,,Ове сезоне хватамо за врат”. У интервјуу Човић тврди да ће сезона бити шампионска јер ће освојити трофеје у свим такмичењима у којима наступају. Само кукавице прете унапред. Ако хоће да муљају, каже Човић, метафорички речено хватамо за врат. Партизан никад није муљао ,,али је добро да смо чули чије су то идеје, а чим су идеје значи да су већ биле примењиване у пракси”, како каже Човић. Лов у пљувачки. Наравно да сам ја одговорио на интервју дат Информеру саркастично користећи исте тезе које је користио Човић.

Веома је чудно да кад је своје речи чуо изговорене кроз моја уста тек тада је схватио да је то прича лажљивца. Гротескно звуче његове претње да ће хватати за врат кад то просто антрополошки није могуће. Њему висина омогућава само да хвата за доње екстремитете (на пример колено). У реакцији на моју реплику овај творац ,,комада са пљувањем” која у Железнику није била метафора коментарише порески дуг Партизана и говори о чистоћи пословања Црвене звезде. Знате да је гашење клубова, па промена имена у оквиру Спортског друштва Црвена звезда у свим правним државама озбиљна криминална радња.

Партизан има значајан порески дуг због тога што је поштовао законе ове земље, и уредно пријављивао, и колико је било могуће измиривао све обавезе на основу пореза, доприноса, и других јавних прихода. Суштина приче о порезу је колико је пара наплаћено од стране пореске управе кад су у питању КК Партизан и КК Црвена звезда, односно у ком проценту су ови клубови поштовали своје обавезе. Да ли је приход из којег су ,,измирене обавезе” (од 15.500.000 евра) уплаћен преко редовних рачуна и да ли је на тај приход уплаћен порез држави?

Београду су потребни Партизан и Црвена звезда, али не са овако болесним односима. Немамо ништа против тога да Црвена звезда буде од стране државе помогнута у складу са величином клуба, бројем навијача, али и резултатима које постиже. Противимо се мистичном начину на који се обезбеђују енормно висока средства за прелазни рок Црвене звезде. При томе се онемогућава да Партизан дође до било каквих нових средстава осим раније потписаних донација и спонзорстава јавних предузећа. Та спонзорства сада служе пре свега као репер колико јавних донација треба Звезда да добије. Подвлачим да сматрам да је функција државе да штити квалитет и да би средства требало да буду сразмерна резултатима које клубови постижу.

Поједини политичари као Александар Вучић у новинама су изјавили да ће учинити све што је могуће да Звезду врате на прво место (то је изјава из Спорта, 24. јул 2012. године). Ја не прозивам његово име сад први пут по ,,наруџбини” Небојше Човића који се полтронски понаша према својим успешним колегама. Вучића сам већ апострофирао у интервјуу датом недељнику Време (16. август 2012. године, стр.70). Када је реч о људима из власти и њима као фактору финансирања спорта, знате да кошарка није профитатабилна делатност и да без помоћи државе не може да опстане на врхунском нивоу, према томе помоћ клубовима је неопходна али је једино нормално да буде у сразмери са резултатима које клубови постижу.

Наравно, легално је да и људи на власти имају симпатије према једном, другом или трећем клубу. Али оно што није нормално да поједини од њих сматрају да доласком на власт имају мандат да одлучују и ко ће бити државни првак, да је и то део њихове власти. Ако има таквих личности, које имају ту врсту острашћености и инфантилности, онда је то опасно за ову државу у којој има и доста партизановаца.

У Србији ће се лепше и боље живети кад се буде живело боље и лепше, а не кад Звезда у свим спортовима почне да осваја прва места. Наравно није тачно, као што тврди Човић, да је у власти звездаш једино Вучић. Ради се о добро организованој групи. Вучић то само флагрантно испољава. (Сад мислите да сте ме наместили, Ацо и Ћоки). Међутим, народ све види и све зна. Једног дана доћи ће све на наплату. Народ зна. Не треба му БИА.

Стварно су нам гаће пуне, као и претходних 11 година. Нећемо улазити у даље полемике, али нећемо дозволити да пропали политичар Небојша Човић покушава да своје фрустрације компензује на овакав начин…

 

Црно-бели тражили интернет да би гледали Звезду
Два сата пошто су се фудбалери Партизана оклизнули на вештачкој трави „Алфхајм” стадиона, црно–бели су усмерили поглед у монитор и посредством интернет конекције, са аеродрома у Тромсу, пратили дешавања на утакмици Црвена звезда – Бордо.

Чим је један од пријатеља клуба, које црно-бели воде на европска гостовања, тако и у Норвешку, успоставио сигнал са Београдом око њега се сјатило на десетине чланова експедиције.

Осим гостију клуба, сусрет су пажљиво пратили првотимци Владимир Стојковић, Владимир Волков и Немања Томић, као и тренер голмана, Дарко Белојевић, док су остали чланови стручног штаба и руководиоци са дистанце посматрали занимљиву сцену: да пријатељи клуба прате утакмицу највећег спортског ривала Партизана.

 

Бабовић: Квалитетнији смо, избацићемо их
Трећи пут узастопно црно-бели су поражени у квалификацијама за европска такмичења. Претходно је у трећем колу доигравања за Лигу Шампиона АЕЛ два пута победио Партизан а затим је у плеј-офу квалификација за Лигу Европе меру српском шампиону узео и Тромсо – 3:2.

Капитен Партизана на мечу је био Стефан Бабовић. Истакао је да су црно-бели квалитетнији тим и да ће у ревашу уз подршку навијача елиминисати норвешки тим:

– Изгубили смо утакмицу али смо боље играли него на неким претходним европским утакмицама. Гол кући нас води даље. Надам се да ћемо пред нашим навијачима, позитивно наклоњеним нама, успети да елиминишемо Тромсо и пласирамо се даље у Европу, што би значило и нама и навијачима. Поред два гола промашили смо и две „мртве шансе“. Треба да подржимо младу екипу и Шћеповића који улази у шансе ал му није пошло за руком да постигне гол. Примили смо три гола без игре, морамо на то да бацимо акценат и да обратимо пажњу. Ако смо већ примали голове, боље да су пали из игре. Квалитетнији смо тим од њих и елиминисаћемо их.