Прочитај ми чланак

Зову га Хуља – Вучић: У Винчи ништа алармантно, за два дана нема проблема

0

Председник Србије Александар Вучић рекао је да ситуација са пожаром на депонији у Винчи није алармантна и да ће пожар који је избио у суботу бити у потпуности угашен за дан, два.

Пожар на старој градској депонији у Винчи, који је захватио површину од пет хектара, а који је избио у суботу, изазвао је токсични инцидент што је за последицу имало директно испуштање огромног броја канцерогених и токсичних материја у ваздух, које су у облаку дима захватиле читав Београд и шире подручје.

„Такве ствари се дешавају и дешаваће се. То смо имали увек, за два дана тај проблем више не постоји. То је додатни притисак на земљу, да останемо без енергетске безбедности“, рекао је Вучић говорећи о пожару на депонији.

Упитан о штетним последицама пожара у Винчи, Вучић је рекао да о томе највише пишу они који се одмарају у Црној Гори, Грчкој, Турској, Хрватској.

Он је истакао да 2012. пожари у Србији нису ни били тема „јер смо имали глад и отказе“, а да сада „гори у целој Европи“.

„Сада је то главна тема. Французи и Јапанци воде рачуна о депонији и тај проблем ће бити решен до краја године. Такве ствари ће се дешавати. То се дешава у целој Европи“, рекао је Вучић за ТВ Пинк.

Он је додао да имамо „умерено добар ваздух“.

Вучић је истакао да ћемо водити рачуна о екологији, али да морамо да водимо рачуна и о енергетској сигурности и суверености Србије.

Он је рекао да када се води рачуна о земљи, ту нема места за партикуларне интересе.

„Радићемо све депоније у Србији. За почетак крећемо у 16 општина у Србији, а треба да урадимо у 130. Ситуација ће бити боља, али нећу да прихватим причу о зеленој агенди као нови џихад“, рекао је Вучић.

Радимо на зеленој агенди, то ће нам бити један од извора раста, али нећу да се улизујем никоме, додао је Вучић.