Прочитај ми чланак

ЗОРАН ЗАЕВ: „Нема више тајни, сви знају шта су слабости у друштву“

0

Чак и за регионалне стандарде, македонски премијер Зоран Заев има обесхрабрујућу листу задатака које мора да обави, пише бриселски Политико.

Како се наводи, као и већина балканских комшија, Македонија је међу најсиромашнијима у Европи и пати од организованог криминала, корупције и мањка владавине права.

© AFP 2017/ Robert ATANASOVS

Политико пише да је пред Заевом задатак да реши спор са Грчком око имена, који блокира пут ка Европској унији и НАТО-у, проблеме с Бугарском око историје и језика, тешке односе две највеће етничке групе, као и гломазни државни апарат, углавном лојалан прошлом режиму.

“Политичари су у прошлости показали да могу да злоупотребе систем. Надам се да ћемо организовати друштво на другачији начин, са више демократије, слободе и правде.

Вишегодишњи градоначелник Струмице ће морати да нађе нешто више од наде да би направио прогрес у држави.

“Политичка криза је показала катастрофално стање нашег друштва. Нема више тајни о томе, сви знају шта су слабости у судству, државним институцијама, безбедносним службама, медијима… Све је то сређено у нормалним државама. Ми то стање немамо“, навео је Заев.

Запад је уз Заева, констатује Политико и цитира једног западног дипломату који је истакао да је нови премијер најбоља прилика за Македонију икада.