Прочитај ми чланак

ЖИТЕЉИ СЕЛА ВАРАГЕ: Претукли су нас кундацима док смо радили у башти!

0

Потресно сведочење Млађе Миловановић, из села Вараге, о терору специјалаца РОСУ: Насрнуло је њих двадесетак усред нашег имања. Мужа и сина су пребили и одвели у затвор. Поднећемо тужбу заједно са нападнутим комшијама

БИЛИ смо у својој башти. Супруг Ивица (57), син Томица (29), кћерка Невена (30) и ја. Косовски специјалци, маскирани и са упереним цевима, видели су нас са пута, а њих двадесетак, као вуци, стигли су до нас. Наредили су нам да дигнемо руке увис. Побацали су нас по ливади, где је ко био, ту је пао. Пошто сам била мало даље, њима су одмах везали руке и ударали их цевима, рукама, ногама, ни сама више не знам чиме. Може да замислите да су ми децу тукли пред очима, без икаквог разлога.

© AP Photo / Visar Kryeziu

Ово нам прича Млађа Миловановић (56), из села Варага надомак Зубиног Потока, недалеко од места на којем су косовски специјалци у уторак претукли већи број житеља овог краја, јер су се супротстављали насилној акцији. Објашњава да су чланови њене породице били у својој њиви, на свом поседу. Ипак, то није спречило косовске специјалце да брутално насрну на њих.

– Син је прошао најгоре, он је до мене лежао. Њега су тукли брутално, нити сам могла да гледам, нити да га браним. Мени су се драли у уво да је ово Косово република и да није Србија, а када су их претукли, онако везане су их повели ка њиховом возилу, да их одведу, што ми је још теже пало – прича несрећна жена. – Почела сам да трчим за њима, да ми барем неког оставе, и када сам их сустигла уз вриску, један од њих је у последњем моменту одлучио да пусти моју кћерку. Сина и супруга су одвели.

Док снажни јецаји потресају тело ове крхке жене, додаје да су јој сина и супруга, претучене, пребацили у јужни део Косовске Митровице, где су били и остали ухапшени Срби. Ту су их, са преломљеним ребрима и повредама главе и тела, без лекова и икакве помоћи, држали читав дан и ноћ.

– Када су их саслушали, пустили су их, при чему су они одмах отишли у болницу у Косовској Митровици – наставља причу, док показује модрицу на руци коју јој је нанео полицајац ударцем пушчаном цеви, док је покушавала да спречи даље батинање свог сина. Ипак, срећна што су преживели тортуру косовских специјалаца, памтиће док је жива тај дан.

Косовски специјалци редом тукли и рушили у Зубином Потоку

– Били су као праве звери, то не раде људска бића – понавља кроз плач Млађа, док седи испред куће у селу Вараге. На питање да ли планирају да поднесу тужбу против специјалаца због свега што су им учинили, каже да ће се придружити осталим повређеним и Србима којима је причињена штета. Ипак, важније јој је да гнусне нападаче на њене чланове породице, који су и даље на лечењу у болници у Косовској Митровици, стигне заслужена божја казна.

– Позната је добро она наша народна изрека: „Сила Бога не моли, али Бог силу не воли“, тако да сам сигурна да ће се и њима кад-тад вратити ово зло које су нама недужнима нанели – завршава своју исповест Млађа.

ПРИМЕТНА ВОЗИЛА ПОЛИЦИЈЕ

ЗА време наше посете породици Миловановић, у суседном домаћинству, у којем је такође претучен младић, боравили су чланови општинске комисије за процену причињене штете. Истовремено, током суботње посете Зубином Потоку, била су приметна бројна возила косовске полиције. На месту највећег насиља над Србима, у селу Вараге, припадници косовске полиције обављали су увиђај на путу, али се није могло закључити због чега то чине.

                ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!