Прочитај ми чланак

ЖЕСТОКO ЗAСТРAШИВAЊE СРБА: На Космету пале аутомобиле политичким противницима

0

Лидеру ГИ СДП Оливеру Ивановићу запаљен аутомобил, а пре два дана исто је доживео и бивши челник Звечана Драгиша Миловић. Кажу да иза напада не стоје Aлбанци, већ „мангупи из српских редова“.

Лидеру Грађанске иницијативе СДП Оливеру Ивановићу јуче је, у четири сата после поноћи, запаљен породични аутомобил „пасат“ у северној Косовској Митровици, а само два дана раније лекару КБЦ Косовска Митровица и бившем председнику општине Звечан Драгиши Миловићу догодило се исто у скоро идентично време – у 3.45 иза поноћи. Подметнутим пожаром уништен му је аутомобил „опел астра“.

Илустрација

Они у разговору за Курир кажу да су сигурни да иза паљења аутомобила не стоје Aлбанци, већ „мангупи из српских редова“. Ивановић је кандидат за градоначелника у Косовској Митровици на предстојећим локалним изборима на КиМ у октобру, а Миловић разматра могућност да се кандидује за градоначелника у Звечану. Управо због тога су се протеклих дана неколико пута састајали и Миловић сумња да је то власт – Српска листа и СНС – доживела као претњу.

Повезани случајеви

– Јасно је да су случајеви повезани. Нас двојица смо пријатељи и протеклих дана смо се виђали и озбиљно договарали о политичком деловању. Не знам да ли сам трн у оку Београду, али сам сигуран да Aлбанци нису запалили аутомобиле. Напротив, чак и они који су довођени као сведоци у поступку који се води против мене говорили су у моју корист – каже за Курир Ивановић, који је о томе дао изјаву у шиптарско-окупаторској полицији, где су случај окарактерисали као подметање пожара и изазивање опште опасности.

Српска листа

Српска листа изразила је наду да паљење аутомобила Ивановића није покушај појединаца који су га без доказа оптуживали за ратни злочин да „преузму улогу судије и џелата, јер ћемо на такве догађаје, као и до сада, најоштрије реаговати и учити све да заштитимо све Србе на КиМ“. Позвали су међународну заједницу и безбедносне службе да што пре расветле овај случај.

– Личних непријатеља немам, нити сам у сукобу с неким. Немам ни приватни бизнис. Једино што може да се деси јесте да имам политичке неистомишљенике, али то не сме да буде разлог за напад. Они који ово раде морају да схвате да овакви притисци и претње делују само код слабих људи, а ја не мислим да сам слаб човек и ово ме неће променити ни најмање – каже Ивановић не желећи да открива ко су ти неистомишљеници:

– Не бих хтео о томе. Знају они, препознаће се сигурно. Не очекујем ништа од ове полиције, јер до сада нису ништа урадили у сличним ситуацијама. Или је у питању некомпетентност, мада не верујем, или недостатак храбрости и воље да се уђе у сукоб с криминалцима и разреше овакви случајеви.

Исти је „рукопис“ примењен и у случају паљења аутомобила Миловића:

– Сигуран сам да то нису учинили Aлбанци. Ми немамо проблем с њима, они су свој посао на Косову одавно завршили, већ с мангупима из својих редова. Ивановић ће бити кандидат за градоначелника, ја још нисам одлучио. Очигледно су помислили да је то претња и да после избора може да се наруши „идила“ ове власти. A то су Српска листа и СНС. Шта ће бити ако се кандидујем? Хоће ли нам бацити бомбе на кућу, убијати нас?! Тражим заштиту КПС, Еулекса, па и Владе Србије.

Ивановићу је већ други пут уништен аутомобил. Под службени „ауди“ 2005. подметнута је бомба, а изгореле су му и страначке просторије. Против њега је у току поновљени судски процес због наводног ратног злочина за који је првобитно осуђен на девет година затвора, а у притвору је претходно провео више од две године.