Прочитај ми чланак

Жени Игора Мировића 600.000 од покрајинске Владе

0

Покрајински секретар за пољопривреду Вук Радојевић и супруга председника Покрајинске Владе Игора Мировића добили су финансијска средства од Покрајинског секретаријата за високо образовање и научноистраживачку делатност, навео је Војвођански истраживачко-аналитички центар (ВОИЦЕ).

Грађани Србије свакодневно су бомбардовани аферама актуелне власти, која је незасита новцем и привилегијама. Најновија у низу јесте афера везана за супругу покрајинског премијера и члана Председништва СНС, Игора Мировића.

Према писању ВОИЦЕ-а, међу 45 краткорочних пројеката од посебног интереса за одрживи развој у АП Војводини у 2020. години, чије финансирање је прошлог месеца одобрио ресорни секретар Зоран Милошевић, нашли су се и пројекти у којима су као руководиоци истраживања учествовали Радојевић и Вера Мировић, ванредни професор на Економском факултету у Суботици.

Милошевић је за ВОИЦЕ потврдио да је међу одобреним пројектима и онај који је поднео његов „даљи рођак“, ванредни професор Факултета техничких наука у Новом Саду Миодраг Милошевић.

Од 179 пристиглих пројеката на конкурс који је расписан 15. маја и с буџетом од 29 милиона динара, покрајински секретар Милошевић је одобрио 45 пројеката, послушавши при доношењу одлука искључиво мишљења Стручних савета. За сваки пројекат издвојено је око 600.000 динара.

Имена чланова тих савета јавности нису позната, а једино што се зна су имена и презимена председника осам таквих савета, а Милошевић је за ВОИЦЕ рекао да је претежно реч о редовним професорима са Универзитета у Новом Саду.

– Стручни савет је предложио финансирање свих одобрених пројеката, па и пројеката које сте навели. Оба пројекта су оцењена изузетно високим оценама од стране председника и чланова Стручних савета (Радојевић је добио оцену 9, Мировић 10), који су се руководили прописаним критеријумима, научним начелима и етичким принципима у сваком појединачном случају – рекао је Милошевић.

Покрајински секретар о евентуалном сукобу интереса није консултовао Агенцију за борбу против корупције, одакле су за ВОИЦЕ рекли да у конкретном случају има сукоба интереса, јер су повезана лица са државним функционерима добила средства на конкурсу.

ВОИЦЕ наводи да је Покрајинска влада почетком јуна поставила за заменика правобраниоца АП Војводине на период од пет година Николету Мировић, супругу рођеног брата Игора Мировића.