Прочитај ми чланак

ЖЕЛЕ ДА ОСЛАБЕ УТИЦАЈ РУСА: Британска замка за Додика

0

Службе са острва инсталирале логистички центар у Сарајеву, циљ је компромитација лидера РС. Све је део опште стратегије за слабљење "малигног руског утицаја" на Балкану

БРИТАНСКЕ обавештајне службе инсталирале су логистички и оперативни центар у Сарајеву с циљем да ослабе позиције Милорад Додика пред долазеће изборе, а појачале су своје присуство и у Србији – сазнају „Новости“ из дипломатских кругова.

foto: snappygoat

Наши добро обавештени извори преносе нам да ова офанзива агената са Острва има стратешко упориште у тежњи да се медијским и оперативним компромитовањем актуелног лидера Републике Српске и његове идеје војне неутралности створе услови за слабљење „русих акција“ у нашем региону и окретање БиХ ка НАТО.

Прву клапу добро испланираног и потмулог удара на Додика, на шта су званичнике РС у петак у Санкт Петербургу упозорили руски обавештајци, гледамо ових дана, током којих протести групе „Правда за Давида“ у Бањалуци дискретно добијају политичку боју и све више се удаљавају од изворног саосећања са оцем трагично настрадалог дечака.

Руководство РС и њен председник Додик од руских служби су добили сигнал да би управо поменуто окупљање могло да буде клица добро изрежираних протеста против актуелне власти који би се проширили по свим градовима у Српској.

Како преносе наши саговорници, ова сложена операција поклапа се са опредељењем Запада да се сузбије „малигни утицај Руске Федерације на Балкану“, а њени главни извођачи су Ентони Монктон и Џорџ Базби, који су од 5. октобра до данашњих дана незаобилазна „мирођија“ и у густој српској „обавештајној чорби“.

Према ономе што се досад зна, Монктон је био један од кључних људи који су почетком деведесетих година ојачали британску обавештајну мрежу МИ6 на Балкану. Откад је 1987. приступио МИ6, изузимајући његово кратко службовање у Женеви, покушавао је да интересе Лондона спроведе на југоистоку Европе. Од 1996. радио је у Загребу, а пред октобар 2000. стиже у Београд, где је остао до 2004. Познато је да је имао великих заслуга за рушење власти Слободана Милошевића, а јавна је тајна да је из једног кабинета МУП Србије руководио његовим хапшењем и изручењем у Хаг. Монктон се индиректно доводио и у везу са атентатом на Зорана Ђинђића.

Његов партнер на задатку подизања обавештајних капацитета британских служби у БиХ је Џорџ Базби, такође искусни обавештајац, који не само да одлично познаје, већ је био и директно укључен у најзначајније догађаје у бившој Југославији још од почетка деведесетих.Базби је каријеру у МИ6 започео 1989. у Бону, а у Београд је дошао већ 1992. Касније је напредовао и постао шеф мисије МИ6 у Бечу, која представља главни центар за средњу Европу и Балкан. Према медијским наводима, док је деведесетих година боравио у српској престоници развио је добре односе са тадашњим СПС, али је, упркос томе, према изворима из српски служби, одиграо битну улогу у рушењу Милошевића заједно са Монктоном. Наводно, Базби је, из Беча, имао кључну улогу у слању финансијске помоћи тадашњој опозицији и невладином сектору.

Политички аналитичар Драгомир Анђелковић сматра да је реално очекивати да Британци покушају да појачају своје позиције на Балкану и, посебно, у БиХ, као политичком чворишту:

– Краткорочно, вероватно је интерес рушење Додика, а дугорочно је реч о настојању да, у контексту „брегзита“ и преговора са Немачком, покажу Берлину да су присутни у овом региону и да могу да праве проблеме.

И потпуковник КОС у пензији Љубан Каран слаже се у оцени да рушење Додика представља један од главних циљева британских служби на Балкану:

– За њих је он личност коју желе да по сваку цену склоне с политичке сцене. Британске службе су иначе традиционално веома присутне на Балкану. Извесно је да су, макар у новијој историји, њихови циљеви углавном били супротстављени нашим.

Иначе, британски агенти појачали су своје присуство и у Србији. И наше службе су засада идентификовале две локације на којима су оперативни штабови безбедњака са Острва.

РЕЖИРАО И НАПАД НА ВУЧИЋА?

БАЗБИ се у безбедносним круговима помињао и као један од креатора напада на Александра Вучића у Сребреници јула 2015. Наводно, он је „увезивао“ муслиманске фанатике и „јастребове“ из редова СДА који су покушали да убију тада српског премијера. За овај сраман напад никада нико у БиХ није одговарао, али се Базби очигледно враћа на место злочина…

КАНДИДАТИ

ОПШТИ избори за све нивое власти у БиХ биће одржани 7. октобра. Актуелни председник Српске Милорад Додик најавио је да ће се кандидовати за српског члана председништва БиХ. У јавности се, осим о Додиковој кандидатури, највише причало о могућем уласку у трку Себије Изетбеговић, супруге садашњег члана председништва Бакира, али до тога није дошло.