Прочитај ми чланак

Због Бугарске нам прете веће цене гаса за 30 одсто

0

Због одлуке бугарског парламента, Србији прети додатно поскупљење гаса. Наиме, Бугарска је увела порез на транзит руског гаса преко своје територије и тиме негативно изненадила Србију и Мађарску. Ако ова мера заживи, ове зиме цена гаса биће и до 30 одсто већа.

Грејна сезона је тек почела, а поред већ планираних поскупљења, грађане чекају и нови намети. Зна се да ће од 1. новембра гас поскупети за 10 одсто. Али, да ли ће то бити једино поскупљење? За ту дилему су се побринули Бугари последњом одлуком парламента, пише Н1.

„Ако вам кажем да је цена гаса тренутно 300 евра на граници са Србијом, ви кажете да је то 100 додатних евра кад прерачунате, то значи да та мера диже цену гаса за 30 одсто. Ради се о једном покушају да се истисне руски гас, а да се при томе не даје никаква алтернатива. Јер да све количине гаса припадну Србији ми немамо довољно гаса“, каже директор Србијагаса Душан Бајатовић.

Стручњаци мисле да нема разлога за панику, али да нема гаранција да ће цена мировати. За сада постоје одређене количине гаса у складишту.

„Међутим, неке количине ће морати током зиме да се увозе и како ствари сада стоје на њих ће морати да буду плаћене те таксе, што ће се у коначници одразити на већу цену гаса, како за привреду тако и за домаћинства“, истиче стручњак за енергетику Жељко Марковић.

„У сваком случају, у нашој земљи утицаће пре свега на цену централног грејања“, каже енергетски експерт Милош Здравковић.

Док струка тврди да ће у том случају и привреда која користи гас у индустрији подићи цене својих производа, председник Србије каже да ће о овим поскупљењима причати са председником Бугарске.

„Да ли ће успети председник Вучић да убеди већину у Бугарском парламенту да измени ту одлуку видећемо, али то нема никакве везе ни са председником Бугарске ни са премијером. То је одлука већине у Бугарском парламенту“, рекао је новинар листа „Данас“ Гојко Влаовић.

Србија и Мађарска оцениле су ову одлуку као корак усмерен против те две земље.