Прочитај ми чланак

ЗАВЕРА ЋУТАЊА Где је Зоран Бабић?

0

Посматрајући саобраћајну несрећу на наплатној рампи Дољевац у ширем контексту других афера власти, ово је вероватно и једини пут када нико од надлежних није понудио фамозни полиграф ни у једном тренутку. Зоран Бабић је чекао наређење. Председник Србије који је, подсетимо, једина особа која је видела спорна два минута снимка надзорних камера на ком се види тренутак када службени аутомобил у ком је био в.д. "Коридора Србије" удара у друго возило, није "гласао" за полиграф. Бабићева морална одговорност ће се убрзо показати као обична прича за јавност, нешто као слугерањство према СНС. Речено му је да нестане из јавности и он је то учинио.

Тог 31. јануара 2019. године, на наплатној рампи Дољевац погинула је Станика Глигоријевић (52), на чије је возило, које је стајало у реду за наплату путарине, налетела службена „шкода“, у којој се налазио в. д. директор “Коридора Србије” Зоран Бабић. Ауто у коме се Бабић налазио није се зауставио пред наплатном рампом, већ је у пуној брзини ударио у кола испред себе, због чега је погинула једна жена.

Бабић је по њему поднео моралну жртву и дао оставку на своју функцију. Изјавио је како је за њега као човека сасвим довољно да више не обавља функцију на којој је био у моменту тешке несреће. Рекао је да он није одговоран за трагедију, јер је био само сапутник у возилу.

За њега је то сасвим довољно, али не и за породицу жртве. Апелациони суд у Нишу је правоснажно осудио Дејана Станојевића (37) из Београда на четири и по године затвора јер је као возач службеног аутомобила “Коридора Србије” изазвао ову несрећу, чиме је извршио тешко дело против безбедности саобраћаја. Упркос томе што су и после правоснажне пресуде за тешку саобраћајну несрећу на наплатној рампи Дољевац остале бројне контроверзе, тај случај је за наше правосуђе завршен.

И након пресуде остале су озбиљне сумње да ли је за воланом био Бабић а Станојевић само преузео кривицу, као и где су нестала два кључна минута снимка са наплатне рампе на којима би требало да се види тренутак судара и ко излази са места возача из службеног аутомобила.

Зоран Бабић. Од неприметног Шешељевог радикала до директора „Коридора Србије“. Његова наводна морална одговорност ће се убрзо показти као обична прича за јавност, нешто као слугерањство према СНС. Речено му је да нестане из јавности и он је то учинио. Јер, Српска напредна странка је захваљујући Александру Вучићу баш у моралном погледу направила ту разлику у нашем друштву и држави.

– Нама се не наређује, ми знамо шта треба да чинимо – изјавио је својевремено је Бабић.

Сасвим је разумљиво зашто је огорчена Мирјана Алексић, сестра настрадале Станике, која је и сама била тешко повређена у несрећи, наводи за медије да је знала да ће Александар Вучић, како каже, „заштитник“ Зорана Бабића, учинити све само да та два минута никада не буду објављена.

– Па, мој је супруг својим очима видео када су Зорана Бабића извукли са места возача. Па, коме ћу пре да верујем, сивом супругу и његовим очима или лажима појединаца и корумпираних сведока – пта се сестра погинуле Станике Глигоријевић.

Пре неколико година Зоран Бабић је изрекао своју животну мисао, коју вероватно и данас сматра као довољну заштиту за себе:

– Ја вам се председниче дивим и ментално и физички.

После тога Бабић може и сме све, али не и да проговори истину о трагедији на наплатној рампи. Посматрајући саобраћајну несрећу на наплатној рампи Дољевац у ширем контектсту других афера власти, ово је вероватно и једини пут када нико од надлежних није понудио фамозни полиграф ни у једном тренутку. Бабић је чекао наређење. Вучић који је, подсетимо, једина особа која је видела спорна два минута снимка надзорних камера на ком се види тренутак када службени аутомобил у ком је био Бабић удара у друго возило, није „гласао“ за полиграф. На молбе и апеле породице да им покаже тај снимак, иако је сам нудио, председник је ипак остао нем.

Због чега је Зорану Бабићу и данас пружена толико снажна заштита?