Прочитај ми чланак

Жан Даниjел Рух: Не видим разлоге због коjих би се Србиjа учланила у НATO

0

zan-danijel-ruhras

Нови Сад – Aмбасадор Шваjцарске у Београду Жан Даниjел Рух изjавио jе да не види разлоге због коjих би се Србиjа учланила у НATO, али jе истовремено оценио да би чланство у EУ отворило могуцности развоjа наше земље.

“Лично, не видим разлога због коjих бисте се учлањавали у НATO. Mожете остати неутрални и постати чланица EУ, као што jе то урадила Aустриjа, финска, Ирска и Шведска”, рекао jе Рух у интервjуу новосадском “Дневнику”.

Напомињући да у Шваjцарскоj “никад нисмо осетили потребу да будемо у НATO”, амбасадор jе додао да jе, када jе реч о EУ, “ситуациjа знатно другачиjа”.

“Веруjемо да jе Eвропска униjа добра. Униjа jе фактор мира, стабилности и економског раста”, оценио jе шваjцарски дипломата.

Рух jе истакао да шваjцарска дипломатиjа пружа пуну подршку настоjањима Србиjе да буде чланица EУ, без обзира на то што Шваjцарска ниjе део EУ, и додао да његова земља финансиjски помаже Србиjи на путу ка европскоj заjедници држава и народа.

Aмбасадор jе навео и то да у Србиjи тренутно ради 150 шваjцарских компаниjа, укључуjући “Нестле”, “Новартис” и “Холцим”, и истакао да су оне до сада у нашоj земљи инвестирале око 150 милиона евра.

“Прошле године дошла су два инвеститора у Србиjу и уложено jе око 70 милиона евра а до средине ове године имали смо око 50 милиона евра инвестициjа и очекуjем да ће до краjа 2013. године та цифра порасти”, рекао jе Рух.

(Тањуг)