Прочитај ми чланак

Заједничке вежбе Војске Србије и Русије

0

rusi-vojska

Министри одбране Србије и Руске Федерације Братислав Гашић и Сергеј Шојгу сложили су се данас у Москви да је сарадња две земље у области одбране у успону и да би требало унапредити сарадњу у домену заједничке обуке и вежби оружаних снага.

Уз оцену да је у области одбране забележен квалитативан и квантитативан прогрес у сарадњи министри су закључили да постигнути резултати прате одличне политичке и економске односе Србије и Русије, што потврђују и бројне међусобне посете у претходном, али и у наредном периоду.

Они су се сложили да је, због достизања интероперабилности и функционалних способности оружаних снага, неопходно унапредити сарадњу у домену заједничке обуке и вежби.

Гашић и Шојгу нагласили су да је важно радити на очувању мира и безбедности у светским оквирима, и да је потребно да се размени искуство стечено ангажовањем у мултинационалним операцијама.

Истакнуто је и да је потребно побољшати војно-образовну, војно-техничку, као и војно-медицинску сарадњу.

Министар Гашић захвалио се због разумевања које руски званичници имају када је реч о ставу Србије по питању кризе у Украјини, подршци територијалном интегритету и суверенитету Србије, као и напорима да се питање КиМ реши мирним путем.

Министар одбране рекао је да Србија као војно неутрална држава, и поред тога што Европска унија представља један од кључних спољно-политичких циљева, настоји да на билатералном плану развија балансирану сарадњу са свим државама и међународним факторима у свету, у складу са заједничким интересима.

Гашић је још једном се захвалио Руској Федерацији на помоћи током поплава које су задесиле Србију и истакао да су климатске промене на глобалном нивоу показале да је неопходно јаче повезивање у пружању помоћи и отклањању последица природних катастрофа.

Делегација Министарства одбране и Војске Србије присуствоваће, другог дана званичне посете Русији, завршној церемонији међународног такмичења „Тенковски биатлон 2014“, на којем учествују представници оружаних снага из 12 држава, међу којима су и припадници Војске Србије.

 

(Танјуг)