Прочитај ми чланак

ЗАХВАЛНИ ВУЧИЋУ Америчка амбасада о учешћу српске војске на НАТО вежби на Видовдан

0

Што је већа интеграција Србије у евроатлантске безбедносне структуре, њен пут до коначног чланства у Европској унији биће краћи, поручују из америчке амбасаде

Одлуком да Војска Србије (ВС) учествује у војној вежби НАТО-а и њихових савезника „Платинасти вук 23“, која ће се одржати у војној бази „Југ“ код Бујановца, Србија се определила да буде део Запада, поручили су из Амбасаде САД у Београду за амерички Радио Слободна Европа (РСЕ).

„Србија је направила избор да буде део Запада, а то укључује даљу интеграцију са евроатлантским безбедносним структурама и партнерским војскама“, истакао је портпарол Амбасаде САД, те додао да „што је већа интеграција Србије у евроатлантске безбедносне структуре, њен пут до коначног чланства у Европској унији биће краћи“.

Из Амбасаде су указали и на то да је вежба „директно релевантна за постојећа учешћа Србије у мисијама широм света“.

„Што више будемо вежбали заједно, то ћемо бити ефикаснији у постизању заједничког циља, регионалног мира и стабилности, и очувања Европе као целовите, слободне и у миру“, саопштили су из Амбасаде САД.

Припреме у току

Министарство одбране Србије је потврдило да „предузима све потребне активности ради припреме и реализације међународне вежбе“.

Иначе, Министарство је раније саопштило да ће се у Србији одржати војна вежба „Платинасти вук 23“ од 16. до 30. јуна 2023, чиме је направљен изузетак од мораторијума на одржавање војних вежби са страним партнерима, који је на снази од фебруара 2022, тј. од почетка руско-украјинског сукоба.

„Вежба је изузета из мораторијума на планирање, припрему и реализацију вежби са страним партнерима у земљи и иностранству. Разлог за доношење овакве одлуке је испуњавање преузетих обавеза Републике Србије у вези са учешћем Војске Србије у мултинационалним операцијама“, навели су из Министарства одбране, као и то да је циљ вежбе одржавање постигнутог нивоа интероперабилности јединица ВС за учешће у мултинационалним операцијама.

Србија је домаћин вежби кроз НАТО-ов програм „Партнерство за мир“, а поред Сједињених Држава које ће учествовати са 100 америчких војника, припаднике својих оружаних снага послаће још десет земаља, међу којима и Северна Македонија, Словенија и Босна и Херцеговина.

Ексјугословенске земље на „Платинастом вуку 23“

У Северној Македонији вежбу виде као прилику за унапређење билатералне сарадње „ка сигурнијем региону“, док Словенија учешћем „испуњава своје обавезе из билатералног споразума и одржава добре билатералне односе с Војском Србије“.

БиХ пак значај учешћа у овој вежби виде „кроз снажно војно и одбрамбено партнерство с другим земљама, како у региону, тако и у свету, које је фокусирано на заједничке циљеве мира и стабилности у региону и глобално“, речено је у Амбасади БиХ у Београду за РСЕ.

Вежбе „Платинасти вук“ одржавале су се на територији Србије од 2014. до 2021 – пре две године учествовали су припадници оружаних снага Бугарске, Грчке, Мађарске, Румуније, САД, Словеније, Велике Британије, Француске и БиХ.