Прочитај ми чланак

Захарова: Запад жели Балкан по својој мери; Осуђујемо санкције против Додика

0

Москва осуђује америчке и британске санкције против српског члана Председништва Босне и Херцеговине Милорада Додика и других званичника земље, изјавила је портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова. Како каже, Запад настоји да преформатира Балкан по сопственим мерилима.

„Одлучно осуђујемо унилатерална персонална ограничења уведена члану Председништва БиХ Милораду Додику и бројним званичницима те државе“, наводи се у саопштењу портпаролке објављеном на сајту МИП-а.

Према њеним речима, таква пракса незаконитих санкција најмање може да осигура реализацију позитивне агенде, да јача поверење, међунационалну слогу, мир и стабилност у Босни и Херцеговини и региону у целини.

„Очигледно је да Запад, спроводећи такву злонамерну и деструктивну политику, тежи само једној ствари, а то је да преобликује Балкан по сопственим шаблонима наносећи штету националним интересима земаља региона, да под измишљеним изговорима елиминише све неистомишљенике и оне који се не слажу са западном неоколонијалном политиком“, оценила је Захарова.

Москва је, како каже, уверена да је Балкан територија равноправне сарадње, а не конфронтације и свођења рачуна.

С тим у вези, Русија апелује на све спољне учеснике да одустану од егоистичних приступа и да се врате конструктивној сарадњи, додала је портпаролка.

Велика Британија је у понедељак саопштила да је увела санкције српском члану Председништва БиХ и лидеру СНСД Милораду Додику и председници РС Жељки Цвијановић због, како се наводи „покушаја поткопавања легитимитета и функционалности Босне и Херцеговине“.

Раније је канцеларија за контролу страних средстава при америчком Министарству финансија увела санкције Додику и бањалучкој Алтернативној телевизији због, како се наводи, активности и претњи по стабилност и територијални интегритет БиХ.