Прочитај ми чланак

Заев представио програм будуће владе – Геноцид није тема

0

Скопље -- Председник опозиционе СДСМ Зоран Заев представио је јавности програм нове владе, која ће, како је рекао, ускоро бити формирана.

Заев је навео да ће поднети нови нацрт закона о језицима, као и да он мора бити искључиво у складу с Уставом.

„Нова влада ће водити политику у којој ће Македонија бити изграђена као грађанска држава у којој ће сви бити једнаки. Подржаћемо политику језика у складу са потребама грађана, свакој етничкој групи ће бити дозвољено да користи свој језик у институцијама.“

Он је рекао да се програм нове владе заснива на принципима програма изборне СДСМ и принципима парламентарних странака, које ће бити део владајуће коалиције.

Медији на албанском језику наводе да је Заев „издао Албанце“ и да се у програму владе нигде не помиње да ће албански постати други језик у Македонији.

На питање да ли је у преговорима о формирању парламентарне већине с ДУИ, Беса и Алијасом за Албанце прихватио један од захтева из њихове декларације да ново Собрање усвоји резолуцију којом се осуђује наводни геноцид над Албанцима у Македонији у периоду 1912-1956, Заев је рекао да то „није тема“ програма владе коју намерава да формира са те три албанске партије.

„То је тема о којој треба да дебатују стручњаци, а моје лично мишљење да су на овим просторима страдали многи, посебно у последњих 10 година за време владавине режима (лидера ВМРО ДПМНЕ) Николе Груевског“, рекао је председник СДСМ.

Заев је позвао председника Македоније Ђорђа Иванова да констатује да постоји парламентарна већина, додајући да ће чекати да му додели мандат за формирање владе, јер како је рекао, не жели да уводи нове праксе у Македонији.

„Зато смо овако упорни и пред грађанима и пред Ивановим. Желим да разуверим да нема више платформи и планова, има само један програм за будућу владу Македоније“, рекао је Заев.

Он је рекао да очекује да следеће недеље буде изабран председник новог сазива парламента.

Такође, најавио је и равномерну заступљеност грађана у власти без обзира на етничку припадносУ обраћању медијима Заев је рекао да ниједно решење у Програму, које је сажетак програма СДСМ и партија с којима је обезбедио већину, не доводи у питање јединство и сувереност Македоније. Као стратешке циљеве будуће владе, Заев је навео бољи живот грађана, економски развој и интеграцију Македоније у ЕУ и НАТО.

„Македонија ће бити држава свих њених грађана. Изградићемо јединствено друштво које ће подстаћи добре односе између свих заједница и неће подстицати тензије. У првих шест месеци ми ћемо предузети мере за повећање плата“, рекао је Заев у седишту странке на посебној конференцији за новинаре.

Конференцију Заева пратили су уживо многи портали на македонском и албанском језику.

Заев је са две албанске партије, ДУИ и БЕСА, обезбедио парламентарну већину од 67 посланика од укупно 120, али председник Македоније Ђорђе Иванов одбија да му додели мандат за састав нове владе због „албанске платформе“, која између осталог предвиђа да албански језик буде равноправан са македонским.

Заев је тако говорио о реформи тајних служби: „Никада да се не понови скандал прислушкивања грађана и зато ће бити реформисана тајна служба“.

Најавио је реформе у области медија према препоруци ЕУ и цивилног друштва и истакао да ће уследити реформа македонске радио-телевизије како би она функционисала независно и не за само једну партију.

Нова влада ће, како је рекао, бити реформска за испуњавање стратешких интереса Македоније – улазак у ЕУ и НАТО.