Прочитај ми чланак

ЗА ЗАТВОР: Марко Ђурић крши закон, није пријавио имовину

0

Бивши директор владине Канцеларије за КиМ након преласка на нову функцију амбасадора Србије у Америци, био је у законској обавези да пријави имовину. Судећи према званичним подацима објављеним на сајту Агенције за спречавање корупције он то до данас није урадио. Последњи извештај о имовини и приходима овог високог функционера Српске напредне странке је са датумом из 2015.

Подаци о имовини и примањима јавног функционера Марка Ђурића, иначе и члана председништва СНС, последњи пут су ажурирани 2015. године. То би значило да након тог периода код Ђурића није било значајних промена у имовини које би према Закону био у обавези да пријави.

(Фото: Јутјуб)

Проблем је што на сајту Агенције ниједан податак није ажуриран.

Иако је Ђурић у октобру 2020. именован за амбасадора у САД, према објављеним подацима на сајту Агенције испада да је он и даље на функцији в.д. директора Канцеларије за КиМ и да су му месечна примања 156.000 динара.

Према Закону за спречавање корупције, Ђурић је након преузимања нове функције био у обавези да у року од 30 дана пријави имовину и приходе.

Од октобра до данас прошло је шест месеци. На основу званично објављених података, може се закључити да нови амбасадор Србије у Америци није испунио своју законску обавезу.

Закон каже да јавни функционер који је по престанку јавне функције одмах поново изабран, именован или постављен, не подноси поново Извештај ако нема промене података из претходног Извештаја, али је дужан да о томе обавести Агенцију у року од 30 дана од дана поновног избора, постављења или именовања.

Након тога извештај који је објављен требало би да буде ажуриран. Како сада изгледа тај извештај, последњи пут је мењан пре готово шест година.

Нова.рс се овим поводом са питањима обратила и Агенцији за спречавање корупције. Одговор до данас нисмо добили.

Бивши директор Владине канцеларије а садашни амбасадор истакао се гласним скандирањем и прославом победе на косовским изборима 2017. године. “Ацо Србине” орило се Митровицом, а Ђурић је водио скандирање.

У позадини, мало иза кадра, остали су граодначелник Косвске Митровице Ракић, али и бизнисмен Милан Радојчић, који је након тога постао потпредседник Српске листе, иако у то време један од осумњичених за учествовање у убиству Оливера Ивановића.

Ђурић се истакао и врло страственим тапшањем које је забележено док је председник Србије и лидер СНС Александар Вучић држао конференцију посвећену баш новим изборима на Косову. Ђурић се није сакрио у позадини, већ је у првом плану изражавао своје одушевљење.

Политички пут Марка Ђурића – од Отпора до СНС

Марко Ђурић је био члан Отпора а члан Српске напредне странке је од оснивања 2008. године, а 2009. постао је координатор правног тима и асистент заменика председника странке Александра Вучића.

Од 2010. члан је Главног одбора СНС. После избора у мају 2012. постављен је за саветника председника Републике Србије за спољну политику, а крајем исте године постао је члан Председништва СНС.

2014. године Влада Србије поставила га је за директора Канцеларије за Косово и Метохију. За потпредседника Српске напредне странке изабран је на Скупштини СНС, одржаној 28. маја 2016, а 2020. је именован за амбасадора Србије у САД.