Прочитај ми чланак

За Шапићеве контролоре униформе од 1.800€ по запосленом: Сви ћемо папрено платити

0

Јавно комунално предузеће "Наплата превозне услуге" Београд доделило је посао набавке униформи за контролоре у градском превозу фирми "Мим Комерц". Вредност уговора износи готово 30 милиона динара (без ПДВ), што значи да ће комплет униформи за једног запосленог, а има их 140, коштати градски буџет око 1.800 евра по особи. Када се томе дода ПДВ, униформе за нове контролоре коштаће више од 2.000 евра по запосленом.

Фирма „Мим Комерц“ и раније је сарађивала са Управом Београда, а њен профит значајно је повећан последњих година. Највећим делом због великих уговора за градом, фирма је између 2021. и 2022. године остварила нето добитак од 46 милиона динара. Сви послови које су добили везани су за град Београд.

У отвореном поступку јавне набавке, јавно предузеће „Наплата превозне услуге“, основано по идеји градоначелника Београда Александра Шапића, доделило је посао набавке службене униформе за контролоре у превозу фирми „Мим Комерц“.

Градоначелник Београда Александар Шапић најавио је раније да ће Београдски лични (БЕЛИ) вршити контролу карата, али је прошлог месеца променио мишљење те најавио да ће бити примљено 140 контролора ГСП. Они ће како је рекао помагати Белима.

За потребе 140 запослених који ће контролисати наплату карату, из градске касе издвојено је 29.776.500 динара (без ПДВ), односно нешто више од 250.000 евра. Када се тај износ подели са бројем запослених за које се униформа набавља, а којих је у овом тренутку 140, добије се да је просечна цена набавке по запосленом 1.800 евра. И то без ПДВ-а. Када се он обрачуна цена прелази 2.000.

Према подацима доступним на порталу Јавних набавки, види да ће, „Наплата превозне услуге Београд“ од изабраног добављача купити зимске и летње јакне (по 150 комада), џемпере (150 комада), кошуље са дугим рукавом и поло мајице са кратким рукавом (по 300 комада), зимске и летње панталоне (по 300 комада), плитке ципеле (150 комада), као и зимске капе, зимске и летње чарапе, торбице, и ознаке „грб града“ за качкет, торбицу и зимску капу.

Фирма „Мим комерц“ у прошлости је већ имала успешну сарадњу са Градом Београдом. Само пре два месеца, расписан је тендер за избор фирме којој ће бити поверен посао промене натписа на униформи Комуналне полиције, да би на леђима писало Београдски лични (БЕЛИ). Посао је добила фирма „Мим Комерц“, која је за тај уговор добила накнаду у износу од 11,7 милиона динара, односно 100.000 евра.

Знатно уноснији посао иста фирма добила је пре две године, када јој је Секретаријат за послове комуналне милиције доделио уговор за куповину униформи за полицајце у вредности од 186 милиона динара (1,6 милиона евра). Оно што је било најчудније у избору ове фирме јесте то што су на тендеру пристигле још две понуде, обе повољније од „Мим Комерц“, али је посао добила управо ова фирма.

Фирма „Мими Комерц“ која је регистрована за производњу одеће основана је 1992. године и најпре је била у власништву Милана Максимовића, касније Мирјане Максимовић, а од јануара 2020. године власник је Марко Максимовић.

Предузеће је све до 2018. године имало годишње приходе између седам и 15 милиона динара, да би пре три године досегли приходе од 39,2 милиона, 2019. године 41,4 милиона динара, да би 2020. године били скоро пет пута већи – 199 милиона динара, о чему је раније писала Нова економија. Прошле године фирма је приходовала 178 милиона динара, али је остварила чисту зараду од 56 милиона динара.

Само између 2021. и 2022. године фирма је остварила нето добит, односно зараду у вредности од 46 милиона динара.

Никола Јовановић из Центра за локалну самоуправу (ЦЛС) подсећа да се и даље очекују нова издвајања за контролоре, имајући у виду податке из ребаланса буџета.

„Предузеће ЈКП Наплата превозне услуге је програмом пословања планирало да на крају 2023. године има 680 запослених. Ребалансом 1 програма пословања из априла 2023. године смањили су планирани пријем запослених на 66, а ребалансом 2 опет повећавају број запослених на 256. Шта ће ти запослени да раде, ако је предвиђено да „Бели“ врше контролу карата у превозу? Да ли се планира пријем контролора с обзиром да планирају набавку службених униформи у износу од 64 милиона динара? Предузеће ребалансом 2 планира набавку остале опреме за потребе предузећа у износу од 35 милона динара без прецизног навођења шта је у питању, док планира смањене набавки опреме и софтвера у односу за ребаланс 1, такође без детаљног навођења“, објашњава Јовановић.

Пуно нејасноћа било је око реформе јавног превоза у Београду. Након раскида уговора са Кенткартом, у чијем систему су били и контролори јавног превоза, Шапић је најавио да ће контролу карата вршити Београдски лични. Изричито је рекао да грађани само њима треба показују доказе о уплати услуге превоза.

Ипак, након првобитне идеје, Шапић је одлучио да посао наплате, поред Белих, повери и контролорима.

„Они неће само радити контролу карата, већ и контролу возила. Имао сам састанак са свим приватним предузетницима да их информишем о новим правилима, који се надам да ће укалкулисати у свој систем функционисања, јер ако то не буду радили, биће кажњавани“, рекао је Шапић на конференцији за новинаре у Скупштини града у јулу.

Он је истакао и истакао да ће контролорима плате бити веће за око 30 одсто од оних у Кенткарту и да ће бити велика подршка у контроли карата комуналним милицијацима (БЕЛИ).

БЕЛИ ће добити монтажне кућице, које ће бити постављене широм града. Посао је добила фирма W.D. Concord West, а уговор је вредан 1,3 милијарде динара.

Поред уговора вредног више од милијарду динара, највише пажње привукла је чињеница да је уносан посао добила и фирма „Concord West“. Осим вишемилионских уговора које је добила од државе, фирма је довођена у везу са трговцем оружјем Слободаном Тешићем, али и контроверзним бизнисменом и власником фирме Јужна Бачка, Драгољубом Збиљићем.