Прочитај ми чланак

Задушнице – југ Косовске Митровице: Сви српски споменици уништени

0

PORUSENI GROBNI SPOMENICI U KOSOVOM POLJU

(Б92)

Срби из северног дела Косовске Митровице обишли су на Задушнице гробове својих најближих у јужном делу града, где су затекли уништене и оскрнављене споменике.

Срби су до гробља дошли аутобусима „Космет-превоза“, о њиховој безбедности су бринули припадници КПС-а и све је прошло без инцидената.

Они су затекли слику готово исту као претходне године односно скоро сви споменици су поломљени, уништени или оскрнављени.

Вандали су са гробља однели све што се однети могло. Прво су однели бисте, слова и бројеве од бронзе и месинга, потом металне ограде, а у последње време и поломљене делове мермерних споменика.

Протојереј ставрофор Милија Арсовић који је са свештеницима из храма светог Димитрија служио помен упокојенима подсетио је да се од 1999. године Срби не сахрањују у јужном делу града и нагласио да су на мети вандала готово 14 година надгробни споменици и мртви.

„Затекли смо овде још једну муку, тугу и бол јер не само да су срушили споменике већ се види да носе и мермерне плоче све са циљем да затру траг крста“, рекао је Арсовић.

Житељи јужног дела града где се налази гробље су Албанци и Роми који са гробља продају металне делове ограда као старо гвожђе, а са мермером од споменика поплочавају своја дворишта.

Зато је све више Срба који ископавају и преносе посмртне остатке својих најмилијих на гробље у селу Рударе, где се од 1999. године сахрањују или у неки од градова централне Србије.