Прочитај ми чланак

ВУЛИН: Ако Готовина није усташа, извините Хрвати ШЕШЕЉ: Да палим још једну хрватску заставу?

0
Фото: Бета - Драган Гојић; Фонет; zadarskilist.hr

Фото: Бета – Драган Гојић; Фонет; zadarskilist.hr

Извинићу се ако ми неко каже да сам погрешио, изјавио је министар за рад Александар Вулин и додао да остаје при свему што је говорио о односу Србије и Хрватске.

„Ако сам тиме што сам предложио Милановићу (Зоран Милановић) да спроведе реформе погрешио, извињавам се. Ако сам рекао да су Срби протерани из Хрватске, да нису дошли из економских разлога на нечији позив већ бежећи од рата, ако је то грешка, волео бих да ми се објасни како се створило 250.000 избеглих Срба“, Вулин новинарима у Палати Србија.

Шефови дипломатије Хрватске и Србије Весна Пусић и Ивица Дачић су јуче разговарали у помирљивом тону после инцидента у коме је лидер радикала Војислав Шешељ запалио хрватску заставу и изјава министра Александра Вулина.

Пусићева је обавестила Дачића о повратку хрватског амбасадора у Београд у телефонском разговору у коме су се сагласили да „инциденти не смеју да угрозе обострану жељу за унапређење односа две земље“.

Истовремено, министар за рад Александар Вулин не одустаје од своје реторике.

Он је рекао и да се извињава ако није истина да је хрватски генерал Анте Готовина усташа.

„Ако није истина да је Готовина усташа, извињавам се, али волео бих од њега да чујем да каже да није“, поручио је Вулин.

Он је истакао да би било занимљиво да му неко каже шта није истина у свему што је рекао и додао да је пажљиво анализирао своје изјаве.

Вулин је претходних дана поручио хрватском министру бранитеља Предрагу Матићу да се „од усташтва неће излечити никада“, док је хрватског премијера Зорана Милановића позвао да „превлада сујету“ и да дође у Београд и тамо каже шта мисли о Србији и Србима.

На питање да ли се каје због последица својих изјава које су довеле и до повлачења хрватског амбасадора из Србије у Загреб, он је одговорио да је је амбасадор повучен на консултације због паљења хрватске заставе.

„Колико ја знам, он је повучен због Шешеља (Војислав)“, рекао је Вулин и истакао да је лидер радикала „велика штеточина“, а његова политика погрешна.

Лидер Српске радикалне странке 31. марта испред Палате правде запалио је хрватску заставу, као одговор на одлуку Жлабеног већа Хашког суда да се врати у притвор, што су осудили функционери Србије и Хрватске.

Шешељ: Да палим још једну заставу?

Лидер СРС и хашки оптуженик Војислав Шешељ рекао је да му из Хага није стигло ништа ново поводом одлуке о његовом повратку у притворску јединицу Трибунала.

„Из Хага бар мени није стигло ништа ново, питајте Вучића, можда је њему стигло“, рекао је Шешељ новинарима испред Палате правде где је у току поступак за рехабилитацију генерала Драгољуба Драже Михајловића, а коме лидер радилала присуствује, како је рекао, из солидарности.

Упитан да ли и има неку поруку за Хрватску, Шешељ је одговорио питањем: „Хоћете ли и данас једну хрватску заставу да запалим?“, а затим додао да мора да бежи с обзиром на број присутних полицајаца.

Подсетимо, Шешељ је запалио заставу Хрватске пре почетка суђења заменику председника СРС Немањи Шаровићу за исто дело, после чега су уследиле оштре реакције из Хрватске и Србије, али су се страсти смириле помирљивим изјавама појединих државних званичника обе земље.

Шешељ је рекао да поступак за рехабилитацију команданта Југословенске краљевске војске у отаџбини Драгољуба Драже Михаиловића представља фарсу, јер Суд непотребно развлачи његов ток.

„Без обзира што суд успорава поступак, рехабилитација Драгољуба Михаиловића не може да се спречи“, рекао је Шешељ новинарима испред Палате правде, након одржаног рочишта за рехабилитацију Михаиловића.

Он је рекао да очекује да суд рехабилитује Михаиловића, а, како је навео, „ако не буде правде и судије не буду часно радиле свој посао, одбиће предлог за рехабилитацију“.

Извор: Бета, Танјуг