Прочитај ми чланак

Вукадиновић: Вучић је свестан да су му пензионери главна бирачка база…

0

Од исхода „рата“ против короне зависиће како ће определити пензионери, који у највећем броју гласају за СНС, односно за њеног лидера Александра Вучића.

Наши најстарији грађани тренутно су помешаних осећања и немају јасан политички став. Део њих је сигурно незадовољан, а многи вероватно подржавају строге мере изолације због којих им је ускраћен излазак из куће, кажу саговорници Данаса које смо питали како ће мере изолације старијих од 65 година утицати на њихову подршку Александру Вучићу, који обавља функцију председника државе.
Саговорници Данаса слажу се и да су пензионери најдисциплинованији део бирачког тела, па ће сигурно своје задовољство или незадовољство исказати на изборима.

Владимир Пејић, директор агенције за истраживање јавног мњења Фактор плус, за наш лист каже је у овом тренутку тешко прецизно рећи како ће мере утицати на став пензионера.

– Они се као и други грађани у овој ситуацији понашају у фазама. У једној су сигурно незадовољни јер су ускраћени за излазак из куће, а у другој када виде да је неко преминуо и шта се дешава у другим земљама кажу да овде можда није тако лоше. Дакле, сигурно је да има незадовољних и огорчених, али када виде озбиљност ситуације, многи се смире и немају негативан однос према власти. Генерално, немају неко чврсто опредељено политичко мишљење већ се расположење мења од ситуације до ситуације. Како ће се све ово одразити на њихов политички став зависиће и биће јасније када се ова криза заврши, јер је сада још рано за политичке рефелексије ове епидемије – наводи Пејић.

После „рата са короном“ пензионери ће се определити 2

Политички аналитичар Ђорђе Вукадиновић указује да су пензионери лавовски и убедљиво главни део бирачког тела напредњака.

Његови наступи, њихов број и тон обраћања показују да је свестан чињенице да су му они основна бирачка база али и потенцијална опасност. Колико је реална та опасност сада је тешко рећи и то ће зависити од исхода читаве приче о корона вирусу

– Они у милионском броју гласају за СНС, уз активисте, профитере односно оне који од гласања имају користи и сигурне гласове. Више од милион пензионера гласало је за прошле председничке изборе, односно 70 одсто пензионера је гласало за Вучића. Треба рећи да су ти и они који гласају за социјалисте – каже он. Како додаје, зато није случајно што Вучићеве поруке, осим објективног и здравственог аспекта, имају и тај политички мотив који открива његову жељу да не изгуби тај део бирача.

– Не може се сада прецизно рећи хоће ли он изгубити и колико, али његови наступи, њихов број и тон обраћања показују да је свестан чињенице да су му они основна бирачка база али и потенцијална опасност. Колико је реална та опасност сада је тешко рећи и то ће зависити од исхода читаве приче о корона вирусу – наводи Вукадиновић.

Према његовим речима, тврђи део пензионера који га подржава, подржава и мере, али други део је незадовољан и постоји опасност да се они можда разочарају.

– Зато их он стално убеђује и подсећа да то ради за њихово добро. Не мислим да ће бити великих померања. Део ће се вероватно осути, поготово они који нису имали велике користи. Али није искључено и да придобије део пензионера који иначе нису били његови али који ће бити дирнути „пажњом“ коју он показује. Дакле, биће и осипања, а можда и прилива поготово ако „рат против короне“ који је он прогласио, буде проглашен као успех и победа – указује наш саговорник.

На питање коме ће се одлити разочарани, Вукадиновић одговара да мисли да неће ићи далеко.

– Можда ка СПС, или ће отићи у апстиненте или ка (Александру) Шапићу. Најмање ће се опозиција окористити – закључује Вукадиновић.

Подршка изгледа није једнодушна

Ђорђе Вукадиновић указује и на напор који улажу власт и медији који је подржавају да отклоне сваку сумњу да су мере закасниле. „Није сигуран како реагује популација, посебно пензионери, па се повлачи и истура лекаре у први план. Вероватно има истраживања која показују да подршка, иако већинска, није једнодушна“, наводи Вукадиновић.