Прочитај ми чланак

Вук Јеремић: Одбацити француско-немачки план у целости

0

Вук Јеремић са листе "Нардона странка – Сигуран избор. Озбиљни људи" рекао је за РТС да је Кипар војно неутрална земља и у том смислу треба да се угледамо на њих, да останемо војно неутрални и да ту неутралност учинимо одрживом. Ђорђе Милићевић са листе "Ивица Дачић – премијер Србије" каже да Србија жели кроз дијалог да дође до правичног решења о КиМ уз јасно дефинисане црвене линије: нема столице у УН, нема независности тзв. државе Косово.

Кипарски председник Никос Христодулидис борави у дводневној посети Србији. Једна од тема у предизборном дијалогу на РТС-у је о питањима у вези са КиМ и о државама које нису признале независност Косова, међу којима је и Кипар.

Вук Јеремић са листе „Народна странка – Сигуран избор. Озбиљни људи“ рекао је да је од огромне важности да се одржавају добри односи са свим земљама које нису признале незвисност Косова, међу којима је и Кипар.

Кипар је један од наших најјачих савезника у оквиру ЕУ. На Кипар треба да се угледамо по много чему, поготово када је реч о непризнавању „окупације дела територије“, наводи Јеремић.

„Дуже од 50 година траје турска окупација једног дела Кипра, тамо нећете наћи ниједну политичку партију, ниједног појединца који ће рећи да од тога треба одустати“, рекао је Јеремић.

Кипар је, како каже Јеремић, врло ригорозан о том питању, нема признавања територије која покушава да се отцепи.

Јеремић подвлачи да је Кипар војно неутрална земља и у том смислу треба да се угледамо на ту државу, да останемо војно неутрални и да ту неутралност учинимо одрживом.

Нема војно неутралних земаља у Европи које немају служење војног рока, Кипар ту није изузетак, служи се војни рок на савремен и модеран начин као и у Аустрији или Швајцарској, истакао је Јеремић.

„Србија такође треба да остане војно неутрална и глас за НС је сигуран избор за војну неутралност Србије у будућности“, рекао је Јеремић.

О француско-немачком плану

„Пред нама је велика и непосредна опасност садржана у тзв. француско-немачком плану за независност Косова који је стављен на сто Србији у форми ултиматума“, рекао је Јеремић.

Немачка, Француска и Италија као и председница ЕК експлицитно су рекле да тај план значи дефакто признавање независности КиМ, навео је Јеремић.

„За Народну странку одбацивање тог плана у целости је једна од најважнијих ствари које треба урадити после избора“, напомиње Јеремић.

Након мало трзавица и сложених дипломатских разговора договорили бисмо се са ЕУ, и наставили економску сарадњу у обостраном интересу, рекао је Јеремић.

Похвалио је рад министра Дачића на „отпризнавању“ независности Косова и Метохије.

Милићевић: Компромисно решење подразумева суживот Срба и Албанаца

Ђорђе Милићевић са листе „Ивица Дачић – премијер Србије“ рекао је да морамо да одбранимо нашу државу и народ, националне и државне интересе. „Мислим на територијални интегритет и суверенитет, мислим на питање КиМ“, рекао је Милићевић.

Сматра да морамо да водимо паметну, рационалну и мудру политику, да градимо нове партнерске односе са државама које у нама виде равноправног саговорника и да чувамо традиционална пријатељства.

Кипар је истински пријатељ Србије, једна од пет држава ЕУ које нису признале независност КиМ. Кипар је то показао, како каже Милићевић, и на седници Савета Европе, када су многи, попут Украјине, Јерменије и БиХ, покушали да избегну да покажу пријатељство иако смо поштовали њихов територијални интегритет и суверенитет.

Влада је заједно са председником Републике дефинисала како ће се понашати Србија у наредном периоду, шта је то шта ћемо чинити, да ћемо поштовати пријатеље, билатералне односе до граница реципрочности, напомиње Милићевић.

Подсећа на вишедеценијско пријатељство Србије и Кипра.

Кроз дијалог до правичног решења

Сматра да Србија жели кроз дијалог да дође до правичног решења о КиМ уз јасно дефинисане црвене линије: нема столице у УН, нема независности тзв. државе Косово.

Компромисно и правично решење подразумева суживот Срба и Албанаца и поштовање свих споразума који су претходно потписани, мислим на изворна документа међународне заједнице, подвукао је Милићевић.

О односу према ЕУ

Европска унија је наше стратешко опредељење, две трећине спољнотрговинске размене имамо са чланицама ЕУ.

Имамо различите ставове са земљама ЕУ о Косову и зато треба да градимо партнерство и са другим државама на међународном плану, рекао је Милићевић наводећи да нико није прихватио француско-немачки план и ту је јасан став.