Прочитај ми чланак

Вук Јеремић генерални секретар УН после Бан-Ки-муна?

0

Српски политичар није желео да говори о својим будућим плановима, осим повратка у Србију

Њујорк – Бројне дипломате у Уједињеним нацијама помињу садашњег председника Генералне скупштине Вука Јеремића као потенцијалног кандидата за новог генералног секретара светске организације, када се у децембру 2016. године заврши мандат Бан Ки-муну, јавља агенција Ројтерс.

Британска агенција наводи да се очекује да следећи шеф УН дође из редова источно европских држава, кроз поступак ротације шест регионалних група у УН. Јеремић, у интервјуу за Ројтерс, није желео да говори о својим будућим плановима, осим повратка у Србију, где је члан парламента.

Први велики изазов Јеремићу, који је најмлађи председник ГС у историји УН, биће палестинско гласање, оцењује агенција. Палестински захтев за статус државе која није чланица, што је више од тренутног статуса ентитета у Уједињеним нацијама, највероватније ће бити прихваћен и о томе би Генерална скупштина УН могла да се изјашњава у другој половини новембра, рекао је Јеремић.

Пошто прошле године нису успели да обезбеде чланство у УН, због противљења САД, палестински председник Махмуд Абас је прошлог месеца рекао да ће од Генералне скупштине УН тражити да за Палестину прихвати статус државе која није чланица УН.

Јеремић је, у интервјуу Ројтерсу, рекао да је Абас у контакту са државама чланицама УН и да би гласање о том питању могло да се очекује следећег месеца, убрзо након америчких председничких избора заказаних за 6. новембар.“Ако они одлуче да наставе даље, после консултација које имају, многи очекују да ће тај захтев проћи”, казао је председник ГС УН.

САД и Израел су упозориле Палестинце да не траже нови статус у УН, истичући да би то могло да има финансијске импликације на финансијску помоћ палестинским властима.Ројтерс наводи да су дипломате у УН забринуте због могућег смањења финансирања те организације од стране Америке, која даје 22 одсто новца за буџет УН.Јеремић је казао да не жели да држи предавања Вашингтону, али је изразио забринутост због могућег смањења финансија за УН.

„Мислим да не би било у интересу САД да смање финансијску помоћ, али ја нисам у позицији да им кажем шта би требало да раде. Они знају шта је најбоље за њих, и тако ће урадити”, рекао је председник ГС УН. Амерички Конгрес је прошле године замрзао око 200 милиона долара помоћи Палестини, пошто је она покренула питање свог чланства у УН.

Такође, САД су укинуле финансирање УНЕСКО-а, пошто су у своје пуноправно чланство прихватио Палестину.САД су још деведесетих усвојиле закон којим забрањују да та земља финансира организације УН које дају пуноправно чланство свима који немају “међународно признате атрибуте” државе, наводи Ројтерс.

Палестина би, у случају да уђе у УН са статусом државе која није чланица, могла да уђе у многа међународна тела, као што је Међународни кривични суд, и да подноси тужбе против Израела због наставка окупације.Ројтерс процењује да би за нови статус Палестине у УН могло да гласа између 150 и 170 држава, од 193 чланице светске организације.

Као један од циљева током свог председавања, Јеремић је навео проналажење начина за побољшање сарадње између Генералне скупштине УН и Г20, као и ревитализацију саме Генералне скупштине.

 

(Танјуг)