Прочитај ми чланак

Вујовић: Позивам Вучића да откаже митинг, присилно довођење људи веома ризично

0

Бивши дипломата Небојша Вујовић позвао је данас председника Србије Александра Вучића да откаже митинг заказан за 26. мај, да се не би, како је рекао, поновио 24. децембар 1996. године када је Слободан Милошевић организовао контрамитинг с трагичним последицама.

Вујовић је агенцији Бета казао да ће митинг СНС-а бити реприза контрамитинга СПС-а због фалсификовања изборних резултата из 1996. године.

Foto: Youtube

„Позивам Александра Вучића да откаже митинг заказан за 26. мај. Присилно довођење људи из унутрашњости земље је веома ризично. Када је Слободан Милошевић организовао 24. децембра 1996. године контрамитинг опозицији, која је тада протестовала због изборне крађе на локалним изборима, могло је да дође до великог крвопролића у Београду“, рекао је он.

Вујовић је додао да је тада био шеф Мисије Савезне Републике Југославије (СРЈ) у Сједињеним Америчким Државама (САД) и да су га представници америчке администрације упозоравали да би организовање контрамитинга могло да буде веома опасно с ужасним последицама.

„Сад ми присуствујемо једној ружној репризи“, навео је бивши дипломата.

На питање Бете да ли би сада америчка администрација и Европска унија (ЕУ) због нараслих тензија у друштву могли да утичу на Александра Вучића да одложи заказани митинг, Вујовић је рекао да САД и ЕУ интересује само оно што је председник Србије обећао да им испоручи.

„САД и ЕУ сада посматрају једну убрзану трку која се одвија, а то је да ли ће Вучић да им испоручи Косово и све остало што им је обећао или ће сам себе да уруши. Ако САД и ЕУ буду деловали, то ће бити с циљем само да се њихови интереси остваре. Демократија, слобода медија и људска права у Србији, њима су у трећем плану“, оценио је Вујовић.

Упитан како оцењује тренутно стање српског друштва, Вујовић је рекао да смо „дотакли дно“.

„Вучићева нервоза је изразито порасла. Он у његовим истраживањима види како му из дана у дан пада рејтинг. Учесталим наступима у медијима и организовањем контрамитинга он покушава да заустави нешто што се више зауставити не може“, истакао је Вујовић.

Додао је да Вучићу одговара свака ситуација у којој постоји ескалација било каквог сукоба.

„Вучић се храни ширењем мржње и изазивањем сукоба. Он се не сналази у нормалним ситуацијама. Када смо у понедељак, на протесту, пролазили поред Председништва Србије нико ни реч није изговорио, да би он нас касније назвао хијенама. Вучић води целу државу у опасну деструкцију коју више нико неће моћи да контролише“, закључио је Вујовић