Прочитај ми чланак

Вујошевић предвиђа следећу Вучићеву акцију после Беливука

0

Бивши тренер кошаркашког клуба Партизан Душко Вујошевић изјавио је да је држава отпочела обрачун са Вељком Беливуком због тога што је његова криминална група прешла "црвену линију", почели су да притискају људе који су битни власти или су чланови Српске напредне странке, па је "почело да слути да то неће имати крај".

У интервуу за НИН, Вујошевић је рекао да не очекује да ће власт наставити сличне акције против криминалних група, али сматра да ће председник Србије Александар Вучић покушати да инсталира вође навијача које њему одговарају.

„Вучић ће вероватно на Партизановом југу покушати да инсталира вође које њему одговарају. Звездине вође су унапред амнестиране. Евентуално може бити акције против оних који могу да буду проблем њему лично, његовој фамилији и најближим сарадницима“, нагласио је Вујошевић.

На питање како је могуће да су Беливук и његова екипа имали „бункер“ на Партизановом стадиону, а да управа клуба за то није знала, Вујошевић је казао да то зна управа.

Вучић је сарађивао са навијачима и створио своје фаланге

У интервјуу за НИН у јулу прошле године, он је рекао да је Вучић сарађивао с навијачима у време када је био први потпредседник Владе и да је од њих створио своје фаланге.

„Нити сам говорио о групи Вељка Беливука, а поготово нисам мислио на већину навијача. Само злонамеран човек може да поистовећује све навијаче с криминалом. Навијачи су јако битни, а и поједини антрополози човека дефинишу као хомо луденса, као створење које воли да игра или воли да гледа игре“, истакао је он.

Навео је да је Вучић од тренутка када је постао први потпредседник Владе почео агресивно, апсолутистички да се меша у спорт.

„Није Беливук у то време имао своју групу, нити су постојали ‘Принципи’. Први пут сам за ту групу чуо пре неколико дана. Вучић је навијач Црвене звезде, није био вођа, али је острашћени навијач и контакт с њима је имао и пре него што је дошао на власт, док је још био у радикалима“, додао је Вујошевић.

Рекао је да је Вучић имао контакт с Партизановим навијачима, да је радио с навијачима још док је био у Српској радикалној странци, а да је тај рад „мултипликовао“ када је постао први потпредседник владе.

„Током прве посете Партизану није дошао у спортско друштво, нити у фудбалски, кошаркашки или било који други клуб… Отишао је у канцеларију навијача и тада сам схватио да жели да их купи, да им да моћ и да клуб руши уз помоћ навијача Партизана“, казао је Вујошевић.

Јањичари преузели трибину, Новак Недић оперативно водио тај посао

Он је навео да је убиство француског навијача Бриса Татона довело до „интеррегнума“ на трибини Партизана и да су је након Вучићеве посете преузели Александар Станковић – познат као „Сале Мутави“ и Вељко Беливук.

„Процењено је да та акција треба да иде преко навијача, а Новак Недић, који је 2012. био заменик генералног секретара, а од маја 2014. генерални секретар Владе Србије, оперативно је преузео тај посао. Будући да је Вучић био и секретар Савета за националну безбедност и координатор служби безбедности, у досијеима су пронађена инкриминишућа дела Станковића и Беливука“, додао је Вујошевић.

Казао је да је вероватно постигнут договор о контроли трибине, замрзавању казни за Станковића и Беливука и могућности да раде и послове који нису дозвољени.

„Претпостављам, не знам и то је једино што ћу да претпоставим“, истакао је Вујошевић.