Прочитај ми чланак

Вучићу, ако си човек од речи – шта би са филмовима о Дачићу и “Банани”?

0

vucic-fot-kokovic

Београд – Александар Вучић је апсолутно прокоцкао огромну шансу коју су му пре 14 месеци дали грађани Србије и мислим да ће последице по све нас, по целу земљу, бити катастрофалне – поручује у интервјуу за Данас председник Демократске странке и од уторка смењени градоначелник Београда Драган Ђилас.

Шта ће бити ваш посао као „техничког градоначелника“ на челу „техничке градске управе“ у наредних највише месец дана?

– Цела ова ситуација је доказ неодговорности људи који данас воде Србију. Не можете, не смете да уводите Београд у овакво стање, а да немате план шта ће бити дан после. Закон ме обавезује да седим у Старом двору до избора новог градоначелника или увођења привременог већа. То ми апсолутно није пријатно, али ћемо и ја и сви моји сарадници из одговорности према свом граду радити максимално што можемо још ових неколико дана или недеља.

Каква су заправо законска решења, шта ви сада можете да радите, а шта не?

– По закону могу да радим све, али не било примерено да се понашам као прави градоначелник, јер ја то нисам. Само зато јер поштујем закон, и покушавам да останем одговоран према Београђанима, седим у кабинету у Скупштини града и радим све да се нормално функционисање Београда не заустави, а проблема је много. Ево вам пример – ми сада не можемо да преузмемо још 145 нових аутобуса које смо купили и платили јер у АПР-у не прихватају потпис заменика директора ГСП-а, а директора Небојшу Ћерана је ова власт на правди бога ухапсила и држе га у притвору. Дачићу и Вучићу је било важније да мене смене два сата раније него да Скупштина града овласти заменика директора да потпише тај папир. Или, како да исплатимо помоћ пензионерима у овом кварталу, посебно што, како изгледа, од те помоћи на републичком нивоу ништа више бити неће. Ми исплаћујемо паре за 100.000 пензионера пет година, а републичка власт има проблем већ после годину дана.

Након одлуке ДСС да не улази у нову градску власт са СНС, СПС и ПУПС, делује да су привремене мере и избори неизбежни. Имају ли Београђани разлога за забринутост, како ће та привремена управа од стране Владе Србије да делује у пракси?

– Мислим да разлоге за бригу имају грађани у целој Србији, јер ако људи који воде земљу тако третирају Београд – где им је било само важно да ме смене, а шта ће бити сутра немају појма – како ће се тек понашати према неким другим, мањим срединама… То је једна брутална неодговорност СНС и СПС према људима у овом граду и у овој држави. Они се односе према Београду као да је то политика, страначки рат, а заправо то је озбиљан посао, вођење једног комплексног система са гомилом дневних проблема које морате одмах решавати. Лепо је што данас Вучић говори како ће бити избора, али је јасно било по изјавама Зоране Михајловић и Ивице Дачића да су и СНС и СПС радили на томе да приволе ДСС да одмах формирају већину у Скупштини града. Нису успели, па сада “великодушно” испуњавају наш захтев, али би да изборе помере за шест месеци уместо да их одржимо до краја године. И то да би могли, у старом добром Шешељевом стилу, да машу папирима, откривају наводне афере, хапсе.

Када би избори за Београд требало да буду? И када ће, по вама, бити?

– Могу да буду већ до краја године, ако се одржавају по садашњем закону. Ако желимо напокон да омогућимо грађанима да директно бирају градоначелника и одборнике, онда би могли да се одрже у фебруару или марту. Власт је у паничном страху од директних избора, зато као папагаји понављају флоскулу да се у изборној години закон не мења. Да они нису направили ову будалаштину пре пет дана, изборна година би била 2016. А и да буде 2014, па зар није важније да се послуша став грађана, а не да се бавимо тиме каква је пракса у свету. Па у том истом свету не смете реч да проговорите о истрагама и хапшењима, никоме на памет не пада да шеф свих обавештајних служби буде лидер владајуће партије, не користе се медији за обрачун с политичким противницима, и то чак и електронски медији са националном фреквенцијом. Грађани Београда, њих преко 80 одсто, хоће да бирају свог градоначелника директно. Ко им то не дозвољава, тај крши њихово основно право да их власт слуша.

Да ли се осећате изневереним од људи с којима сте сарађивали пет година, СПС и поготово ПУПС, а који су вам у уторак окренули леђа?

– Најискреније, не. Нисам постао градоначелник захваљујући странкама или појединцима који су с нама били у коалицији, већ због броја гласова које је листа ДС са мном на челу добила од Београђана. Мислим да не постоји ниједан човек у овом граду коме Ивица Дачић може да објасни зашто је све ово урадио. Треба покрити економски суноврат државе, распад полиције, сагласност за давање међународног позивног броја Косову. Треба учинити све да нико не пита колико дана и месеци треба да се погледа само 130 ДВД-ева о афери “Банана” и да Александар Вучић у јавности буде заиста човек од речи, како га је назвао Ненад Чанак. Обећао је Вучић пре седам месеци истрагу о томе шта је са ДВД-евима и до данас то нисмо сазнали. Можда би могао Курир да поклања по један сваки дан уз новине, па да сви гледамо?

Шта се десило, који је то био “окидач”, да после годину дана “разумевања” за Александра Вучића оштро кренете на њега и прозовете га за увођење диктатуре?

– У мору информација и разних дешавања знам да је тешко оријентисати се и све запамтити, већ се људи хватају за неки општи утисак… Тако да признајем постојање тог утиска о некаквом разумевању ДС према Вучићу у претходном периоду, али ту се неке чињенице превиђају. Када је направљена ова влада и најавила решавање проблема Косова и борбу против корупције, ја сам рекао да поштујем енергију коју видим код Вучића, а да ће време показати да ли је то само политичка прича и маркетинг или реалност, да ли ће то бити селективно или заиста спровођење владавине права. На крају крајева, било би некоректно и политички непристојно да смо кренули да их нападамо после три дана, без да им дамо шансу да нешто ураде. Ја сам већ у јануару, два месеца након што сам изабран за председника ДС, рекао да је та наводна борба против корупције селективна и мотивисана политичким обрачуном са ДС и да мора да се врати у институције система. Затим смо стално упозоравали на ауторитарност режима, да бисмо онда рекли у мају, када је дошао Бриселски споразум, да ћемо до 28. јуна и одлуке ЕУ о почетку преговора о неким стварима ћутати и плаћати ако треба политичку цену да би Србија добила датум. То је прошло, власт је наставила да се брутално обрачунава са сваким ко у Србији другачије мисли. На слободу је пре времена пуштен Миладин Ковачевић, који је у Америци брутално пребио оног дечка, за шта је Србија дала милион евра, а у затвор се стављају образовани, способни и поштени људи попут Небојше Ћерана и Боре Новаковића… Ја сам онда на крају констатовао једну чињеницу – да ова власт уводи земљу у диктатуру, против које ће се ДС и сви они људи који заиста хоће једну нормалну, демократску, европску Србију борити.

Закључак Председништва о сарадњи са ЛДП

Какав је став Председништва ДС према плану сарадње који вам је ЛДП пре неколико дана понудио?

– Политички савет ДС је добио задатак да изради нашу верзију документа, коју би Председништво странке усвојило следеће недеље и на основу тог папира наставило разговоре са ЛДП. Мислим да је важно да и ми и они кренемо у процес сарадње искрено, свесни да постоји доста разлика, али и јако пуно ствари о којима имамо исте или сличне ставове. И да се бавимо овим другим, јер без обзира ко шта мисли о ДС и ЛДП, за нас гласају људи који се већ деценију-две боре да Србија буде на карти уједињене Европе.

ДС неће у привремену управу

Ако вам понуде, да ли ће ДС учествовати у “привременој управи” до избора?

– Мој став је да ДС не треба да учествује у било каквом привременом телу. Нека они који су донели одлуку да смо лоше радили сада преузму потпуну одговорност за функционисање Града. Док их не победимо на првим изборима.

(Данас)