Прочитај ми чланак

Вучићеви „ривали“ из Нова С лобирају за издају КиМ, храбре га: Ово је тешко одбити

0

Пинк и РТС лажу глупе, а Н1 и Нова С умишљене. Наводни критичари Александра Вучића са Нова С данас лобирају за нову понуду из Берлина и Брисела око Косова и Метохије и храбре диктатора да је прихвати уз наслов "Ово је тешко одбити".

Дакле, оно што је за Србин инфо још пре неколико недеља најавио Мирослав Паровић, сада се обистињује: Вучић ће, уколико га народ у томе не спречи, потписати споразум са Приштином, по којем неће признати тзв. Косово, док ће се о статусу Приштине у УН одлучивати за 10 година (Русија и онако то не дозвољава).

С друге стране, Србија ће дозволити чланство Косова у готово свим осталим међународним организацијама, између осталог и чланство у ОЕБС-у и НАТО пакту. Овим чином ће и преостале земље ЕУ признати независност Косова.

У наставку прочитајте подли спин Нове С, која покушава да Вучићу да крила, а јавности Србије подвали чин велеиздаје као „одлично решење“:

3 досад непозната детаља споразума о Косову, стручњаци кажу: Ово је тешко одбити

У основној верзији француско – немачког предлога о КиМ, коју су добили Београд и Приштина, не помиње се чланство Косова у Уједињеним нацијама, нити међусобно признање. Ипак, експлицитно се наводи да се Србија неће противити чланству Косова у међународним организацијама, а новина је и посебан аранжман за српску заједницу и Српску православну цркву.

Радио Слободна Европа објавио је текст француско – немачког предлога који су две стране добиле крајем лета, а који служи као основа за разговоре лидера у оквиру дијалога о нормализацији односа. Потписивањем тог споразума био би заправо направљен корак који би требало да доведе до правно обавезујућег споразума о нормализацији односа.

У тексту се наводи да се стране слажу овим договором, свесне да су неповредивост граница и територијални интегритет и суверенитет и заштита националних мањина основни услови за мир. Такође пише да се споразум склапа „полазећи од историјских чињеница и не доводећи у питање различите погледе страна на фундаментална питања, укључујући и статусна питања“.

Признавање пасоша, таблица, диплома

Тај предлог предвиђа развијање добросуседских односа на основу једнаких права, као и признавање државних симоба.

„Обе стране ће међусобно признати своје одговарајуће документе и националне симболе укључујући пасоше, дипломе регистарске таблице и царинске печате“, стоји у предлогу.

У тексту се наводи и да обе стране полазе од претпоставке да ниједна од њих не може представљати другу у међународној сфери или деловати у њено име. Експлицитно се каже да се Србија неће противити чланству Косова у било којој међународној организацији.

Самоуправљање за српску заједницу

РСЕ је објавио да један од чланова предвиђа и евентуална решења за статус српске заједнице на Косову, али се не помиње Заједница српских општина.

„Обе стране се обавезују да ће успоставити посебне аранжмане и гаранције у складу са релевантним инструментима Савета Европе и ослањајући се на постојећа европска искуства како би обезбедили одговарајући ниво самоуправљања за српску заједницу на Косову и способност за пружање услуга у одређеним областима, укључујући могућност финансијске подршке Србије и директан канал комуникације српске заједнице са Владом Косова“, пише у том предлогу.

Статус СПЦ

Тај текст предвиђа формализовање статуса Српске православне цркве на Косову и пружање снажног нивоа заштите српском верском и културном наслеђу и верским објектима, у складу са постојећим европским моделима.

У нацрту тог споразума помиње се и продубљивање сарадње у многим областима, као и размена сталних мисија, које ће бити основане у седишту српске, односно косовске владе.

У последњем члану пише да ће стране успоставити заједнички комитет, којим ће председавати ЕУ, за праћење спровођења овог споразума, као и да обе стране потврђују своју обавезу да спроведу све претходне споразуме о дијалогу.

Срећко Ђукић, бивши амбасадор, у изјави за “Нову” наводи да су овим текстом предлагачи испоштовали црвене линије које је поставио Београд. У овом случају то је, како наводи, чланство Косова у УН.

“По овом предлогу то је сада одвојено од воље Србије. То ће бити ствар Косова и Запада, јер се тражи једнак третман у међународним односима једне и друге стране. Изричито се наводи да се неће ометати у међународним односима. То значи да Србија нема никакве везе са чланством Косова у УН. А како ће они то даље удешавати, то је њихова ствар. Србија може да гласа или не гласа против тога”, каже Ђукић.

Он сматра да би ово могао да буде велики корак до коначног решења косовског питања и истиче да је ово најкомплекснији споразум за решавање српско – албанских односа. Како наводи, веома је важно што су у споразум укључили регулисање статуса српске заједнице.

“Лично мислим да је овај пакет тешко одбити, односно да је тешко не прихватити га, јер они су испоштовали оно што су код нас политичари навели као српске црвене линије. Јос једном подвлачим ту способност дипломатије да пронађе излаз из како је изгледало немогуће ситуације”, додаје Ђукић.

Упитан да ли Београд више од овог може да “извуче”, он наводи да можемо да добијемо само мање.

“Ово потврђује да је, с једне стране, приоритет међународне заједнице решавање косовског питања што је могуће у целини с једне стране, а са друге стране, да су сва остала питања, попут санкција Русији и низ других ствари које оптереућују унутрашњу политику Србије секундарна”, закључује Ђукић.