Прочитај ми чланак

ВУЧИЋЕВЕ КАДИЈЕ: Син СНС посланик вређа, тата судија ослобађа!

0

Током прошле недеље су неки од таблоида пренели вест да је Виши суд у Београду ослободио Синишу Малог кривичне одговорности за дело увреде по кривичној пријави коју је поднео Драган Ђилас. Наиме, Мали је у више интервјуа и изјава називао Ђиласа лоповом, пљачкашем, џепарошем, бедником, хуљом... Због тога је Ђилас покренуо више парничних поступака. Реагујући на једну пресуду по којој је дужан да исплати Ђиласу исплати одштету јер га је назвао лоповом и пљачкашем Мали је изјавио:" Да. Називаћу и даље Ђиласа лоповом и пљачкашем јер за њега не постоји други назив!" Из ове реченице јасно је да Синиша Мали има намеру да настави са омаловажавањем Ђиласа, што је он својим делима у међувремену и показао.

Наивни би рекли да је ово једноставан поступак и да ће Мали сигурно бити осуђен за увреду, али то није био став судије Драгише Кесара који је донео ослобађајућу пресуду. Адвокат Владимир Тодорић о самом поступку каже:

– Током поступка се стално испољавала пристрасност судије Кесара који мени као пуномоћнику Драгана Ђиласа дословно није дозволио ниједну реченицу да заврши. Стално је упадао, давао неке своје коментаре, смејао се сопственим шалама. Бранилац Синише Малог је тврдио да је достављени ЦД са његовом изјавом у којој за Ђиласа тврди да ће наставити да га назива пљачкашем и лоповом јер за њега нема другог имена, неисправан те је судија наложио да се достави усб стик што је учињено. На крају је одбио да се било који доказ изведе укључујучи и снимак са спорном изјавом. Током завршних речи је чак и увредио Драгана Ђиласа, питавши га да ли поред функција које има жели да присвоји и функцију адвоката!?

То ништа не чуди јер је судија Драгиша Кесар отац народног посланика Српске напредне странке Дејана Кесара!

Да ствар буде још невероватнија посланик Кесар је, веровали или не, члан Одбора за правосуђе скупштине Србије, одбора који одлучује о избору нових судија и који контролише рад правосуђа и свога тате?!

Иначе Дејан Кесар, као верни партијски војник, о Ђиласу говори на исти или сличан начин као и његови шефови укључујући Синишу Малог:

– Знате, када неко планира да оде на пут, он припрема одређене количине новца како би тамо могао да остане што дуже, а то Драган Ђилас ради. Новац који не припада њему, новац који припада свима нама овде и свим грађанима Републике Србије, који је припадао јавним предузећима, се нашао на његовим рачунима – 52 рачуна у 17 земаља. Очигледно је да Драган Ђилас онога тренутка када му Србија више постане незанимљива и када му грађани Србије постану терет, он ће отићи из Србије, отићи ће у те банке, узеће тај свој новац и након тога уживати и подсмевати се свима нама зато што смо веровали у његово политиканство. Веровали су му млади. Веровали су му пензионери. Веровали су му радници…. – ово је Кесар Јуниор изјавио 14. априла само десетак дана пре него је Кесар сениор ослободио Малог за увреде које је изнео.

Kesar je član Odbora za pravosuđe skupštine Srbije FOTO: PrintscreenДОКАЗ Кесар Дејан (син судије) члан Одбора за правосуђе скупштине Србије (док Вучић прича да су судије „жуте“)

 

Било је морално, професионално и логично да је сам судија Кесар тражио своје изузеће када је добио овај предмет. На страну то сто је у реформи правосуђа остао без звања судије и СНС га је вратио на посао, чињеница да је требало да осуди Малог и тиме се замери шефовима свога сина, чини га особом која о томе није могла да одлучује. Да не говоримо о томе да би сутра на основу његове пресуде Малом неко за увреде могао да осуди његовог рођеног сина.

Остаје да се види како ће Апелациони суд гледати на ову специфицну, до сада незабележену, ситуацију у судском правосуђу. Да ли ће прихватити да је судија Кесар могао да суди у овом случају и да му је пресуда заснована на Кривичном законику, а не личним политичким ставовима.