Прочитај ми чланак

ВУЧИЋЕВА НЕЛА: Став Врховног касационог суда о „швајцарцима“ је НЕОБАВЕЗУЈУЋИ

0

Министарка правде Нела Кубуровић изјавила је да је добра вест што је Врховни касациони суд заузео став о уговорима које су банке склапале са корисницима кредита у швајцарским францима, али је и додала да је реч о "правном ставу који није обавезујућа одлука".

Наводећи да је судска пракса у Србији неуједначена и да судови у истим правним ситуацијама доносе различите одлуке, министарка је за Радио-телевизију Војводине казала и да судови „углавном“ поштују ауторитет Врховног касационог суда.

Упитана да ли би суд заузео тај став да председник Србије Александар Вучић није прошле недеље обећао грађанима задуженим у швајцарским францима да ће држава решити њихов проблем, министарка је казала да је председник Врховног касационог суда разговарао са тим грађанима „много пре“ него што се Вучић појавио пред зградом те установе где су задужени штрајковали.

Врховни касациони суд раније је заузео став да је ништава одредба уговора о кредиту о индексирању динарског дуга у швајцарским францима, затим да се ти кредити могу конвертовати у кредите везане за евро, по курсу на дан закључења уговора, и да треба обуставити све поступке принудне наплате кредита индескираних у францима.

Коментаришући изјаву председника Србије да је правосуђе „рак рана“, министарка је оценила да постоји велико неповерење грађана у правосуђе, али је и додала да резултати рада ипак показују да је оно ефикасно.

Она је додала да нема политичког притиска и да „нико из Владе Србије не врши притисак на правосуђе“.