Прочитај ми чланак

ВУЧИЋЕВ Марко Ђурић о трошку народа ангажовао лобистичку кућу повезану с Клинтоном

0

Влада Србије ангажовала је у САД-у лобистичку кућу “KARV Communications”, коју ће за годину дана платити најмање 720.000 долара или око 76,32 милиона динара, не рачунајући и огромне "пратеће" трошкове.

Уговор су 11. јула ове године потписали српски амбасадор Марко Ђурић и председник лобистичке агенције Ендру Френк, који је био на високим позицијама у администрацији Била Клинтона и важи за његовог оперативца.

Сада је јаснија изјава Била Клинтона од пре неколико дана, када га је посетио Раде Баста.

„Користан разговор са председником Клинтоном. Изненадио ме је информацијом да је опет активно укључен у дешавања на Балкану“.

Након дугогодишње паузе, режим Александра Вучића (формално Владе Србије) je oпет ангажовала приватну лобистичку кућу у Америци, а избор је пао на агенцију коју воде људи Била Клинтона (претходно га је саветовао Тони Блер).

Уговор са KARV Communications је склопљен на годину дана, важи до 14. јула следеће године и може да буде продужен.

У том документу, који је објављен на сајту америчког Министарства правде, пише да ће задатак поменуте лобистичке куће бити да промовише и објашњава “различите политике Владе Србије и иницијативе кроз контакт са медијима и релевантним групама са седиштем у САД”.

“KARV ће Влади Републике пружити подршку у стратешким комуникацијама и односима са медијима. Специфичне услуге ће укључивати, између осталог, контакт са медијима и релевантним групама са седиштем у САД, објаснити иницијативе српске политике (кроз креирање и ширење говора и изјава), као и додатно стратешко саветовање, размену порука и уређивачку подршку”, наводи се једном од објављених докумената.

У уговору који је са српске стране потписао амбасадор Марко Ђурић наводи се да је договорено да се KARV-у као накнада месечно уплаћује 60.000 долара, као и да ће прва уплата бити регулисана одмах након потписивања уговора. То значи да ће за годину бити утрошено 720.000 долара или 76.320.000 динара, али то није све.

Као посебна ставка наведени су “директни трошкови”, који укључују телефон, изнајмљивање аутомобила, услуге курира, локални превоз…, али и “остали” трошкови који обухватају и пословну класу за путовање авионом изван САД.

Ови трошкови биће наплаћени на крају сваког месеца.

Ко ће радити за Србију

Поједини амерички портали објавили су вест о томе да је Влада Србије ангажовала КАRV и навели да ће председник те лобистичке куће Ендру Френк (кадар Била Клинтона) предводити четворочлани тим у ком ће бити ангажовани и Вил Сомер, Адриан Каратнички и Гордон Бардос.

Судећи по оном што пише на званичном сајту “KARV komunikejšn”, Ендру Френк је 15 година радио на различитим позицијама у компанији “Strategy XXI Partners and Kreab“, где је неко време био и водећи партнер.

Занимљиво је да је деведесетих био политички постављен у Клинтоновој администрацији, где је обављао функцију генералног директора њујоршког центра за инострану штампу при Информационој агенцији Сједињених Држава и вишег саветника за комуникације директора USIA.

Био је оснивач “Волонтера за демократију” и радио је у Словачкој, Чешкој, Мађарској, Пољској, Русији и Украјини током њихових транзиција од 1989. до 1991.

Поједини портали у САД-у су објавили да је Каратнички био оснивач друге њујоршке оснивачке куће “Mirmiodon Grоup”, која заступа клијенте у Пољској, Украјини, али и на Балкану.

Подсећамо, чим је дошао на власт Александар Вучић је „донирао“ за председничку кампању Клинтонових чак два милиона долара из буџета, а потом се јавно хвалио на телевизији да је то урадио „зато што је много паметан“ алудирајући на то да он зна да ће Хилари да победи Трампа на изборима, што се није десило.

Лобисте плаћа и Привредна комора Србије (сиромашни грађани Србије)

Како је “Нова” раније писала, Привредна комора Србије је још у 2019. ангажовала фирму ““Jorktaun solušns LLC”, коју је за четири године лобирања платила 1,8 милиона долара. Према уговору, та лобистичка кућа је у обавези да обезбеди “стратешко саветовање везано за теме којима се бави ПКС, а које утичу на америчко-српске економске односе”.

То укључује, како је наведено, “питања менаџмента и владиних послова, за које се очекује да укључе контакт са службеницима Владе САД и релевантним представницима приватног сектора”.

На списку контаката, које је “Jorktaun solušns” пријавио у вези са Србијом, био је и Ричард Гренел, тадашњи специјални изасланик америчког председника за Србију и Косово, и Метју Палмер, у то време специјални представник за Западни Балкан.