Прочитај ми чланак

Вучића чека освета из Немачке: Виолина партија преузима дипломатију

0

Европска посланица Виола фон Крамон у више наврата критиковала је власт у Србији, а у последњем периоду нарочито интензивне критике упућене су на рачун Рио Тинта и кинеске фабрике "Линглонг". Власт је више пута оштро реаговала на ове критике, готово оптужујући и дискредитујући став европосланице. Немачка Странка зелених је на добром путу да у новом саставу владе добије Министарство спољних послова, што отвара бројна питања о томе како ће то утицати на садашњи режим и пут Србије ка Европској унији.

Виола фон Крамон из редова зелених, која је уједно и известилац ЕП за Косово, више пута је српским властима указивала на пропусте и позивала их на одговорност за различите пропусте. Тако је крајем октобра последњи извештај Европске комисије, у којем се наводи да је Србија напредовала на путу ка ЕУ, оценила је као уступак Вучићу поред изборе. Казала је да је он уследио од Оливера Вархељија, који је мађарски посланик и близак сарадник Виктора Орбана, Вучићевог „пријатељем“.

Фон Крамонова затражила је од српских власти да јавно саопште шта се дешава у кинеској фабрици „Линглонг“, где је откривено да су вијетнамски радници подвргнути нехуманим условима живота и рада, те оценила да је у Србији на снази „модерно ропство„. Тим поводом министар спољних послова Никола Селаковић рекао је да такве оптужбе за циљ имају сатанизацију Србије.

То није први пут да су се чланови владајуће странке тако оштро опходили према полсаници Европског парламента. Министар полиције Александар Вулин у потпуности је дискредитовао њено мишљење, изјавивши да „Виола фон Крамон сигурно може да нађе неку земљу или бар територију у којој њена реч нешто значи“, али да „Србија није та земља“.

По доласку Фон Крамонове у Горње Недељице, где је са делом опозиције разговарала са мештанима о проблемима са којима се суочавају поводом пројекта Рио Тинто, Зорана Михајловић оптужила ју је да њени односи са опозицијом „једино имају везе са лобирањем за признање Косова“. Поједини стручњаци указују на то да би Зелени и сама Виола фон Крамон могли јаче да узврате када дођу на власт.

Дипломата и стручњак за међународне односе Срећко Ђукић оценио је оваква иступања чланова српске власти као „нимало мудра“, с обзиром да постоји велика вероватноћа да ће у новој саставу немачке владе Странка зелених, чији је Фон Крамонова члан, добити Министарство спољних послова.

„Очекујем да ће та критика и одговарајуће мере од стране Немачке и Европске уније, у којој Немачка игра главну улогу, уследити према српском режиму. То је линија развоја односа између режима Александра Вучића и Зелених у Немачкој. Отуда није много мудро са становишта државне политике свађати се са критичарима стања у Србији“, оценио је Ђукић.

Он истиче да то једино може да служи гласачима СНС-а, „да их стално држи на опрезу, окупљене, па тако оштро, недипломатски, аполитично одговарају на указивања која долазе од стране Зелених“.

Ђукић је појаснио да очекује да ће се осетити последице у некој догледној будућности када се формира влада у Немачкој и преузму све прерогативе у земљи и међународним односима.

„Долазак Зелених на власт ће свакако неповољно утицати на власт у Србији, али не и на саму Србију, јер је власт тренутна и смењива“, каже Ђукић.

На питање колико ће овакав однос власти утицати на пут Србије ка Европској унији, саговорник је оценио да ту неће бити погоршања „јер ова власт сама себи шкоди на овом европском путу“.

„Уместо да се извињава и прихвати све критике које су објективне, она их оправдава на немогућ начин. Ми јесмо на европском путу, али идемо у рикверц“, сматра стручњак за међународне односе.

Он је објаснио да се немачка Странка зелених не налази у истој интернационали као СНС, те да је некадашњи привилегован положај, када се за време власти Ангели Меркел Србији гледало кроз прсте, сада прошлост.

„Сада српска власт мора да се суочи са новим реалностима у европским односима, а то је долазак нове политичке структуре и гарнитуре у Немачкој и свим европским институцијама. Биће још више изложени критици, тражиће да се ствари изведу до краја, без ‘гледања кроз прсте’“, закључује Ђукић.