Прочитај ми чланак

Вучић уз изборе хоће да „ували“ и референдум о промени Устава

0

Док се опозиција бави изборним условима, све чини се размишљајући како ће јавности оправдати излазак на изборе иако суштинских промена набоље неће бити око услова у којима ће се кампања и гласање одвијати, власт тихо најављује још једну могуће замку.

Референдум о променама Устава које се односе на правосудни систем, против којих је већина проевропске опозиције и упућене јавности, а који би био одржан можда истовремено када и избори.

Наиме, председник Скупштине Ивица Дачић недавно је гостујући на телевизији Хепи за 7. или 8. јун најавио седницу Скупштине где ће бити разматран предлог за промену Устава.

Како је рекао, до краја године биће одржан и референдум о томе, или пак, како је навео, заједно са изборима, ако нема парламентарних избора. Ако је веровати ономе што Дачић говори, најава референдума за крај године могла би да значи да ће на пролеће следеће године бити одржани избори на свим нивоима, од редовних председничких, избора у Београду до ванредних парламентарних, или пак ако се са референдумом буде чекала следећа година, то би могло да указује на то да неће бити републичких избора.

Хаг пребацује Радована Караџића у Велику Британију на одслужење затворске казне
Како ситуација истовременим референдумом може да се одрази на резултат или понашање опозиције, питали смо саговорнике Данаса који кажу да је спајање избора са референдумом политичка калкулација за повећавање шанси да измене највишег правног акта буду потврђене, што ће ставити опозицију у незгодан положај да донесе одлуку хоће ли се борити за Београд или за очување независности правосуђа.

Политиколог Младен Мрдаљ за Данас каже да је за успех референдума битно да изађе више од пола бирача.

– Зато је битно да се споје са изборима, јер онда опозиција самим изласком на изборе помаже Вучићу да референдум успе и да Вучић још јаче стегне контролу над правосуђем. Опозиција онда може минирати референдум само бојкотом избора који се одржавају на исти дан са референдумом. Тада опозиција бира да ли да се бори за Београд изласком на изборе или да се бори за одбрану правосуђа бојкотом избора. Ту се сад отвара могућност да Вучић раздвоји скупштинске од председничких и београдских избора и прогласи то уступком опозицији, иако то раздвајање може бити и минимално, тако да дефакто све то буде део једне исте кампање – објашњава Мрдаљ. Како додаје, уштеда новца би била смешан изговор за спајање избора и референдума.

Према његовим речима, могуће је да зато прво иду београдски и председнички заједно са Уставом који би потврдио текући сазив Скупштине, а мало затим и скупштински.

Дејан Бурсаћ, научни сарадник Института за политичке студије, мисли да иза евентуалног спајања стоји политичка калкулација.

– Већа је шанса за већу излазност на референдуму уколико су избори заказани за исти дан. Јер је тако већа политичка мобилизација грађана. Уз то, већа је и шанса да прођу уставне промене иако мислим да владајућој коалицији неће бити проблем да мобилише довољан број својих гласача. Али ако имате референдум о уставним променама, увек се јавља подозрење или сумња да хоћете нешто да мењате око преамбуле односно статуса КиМ, што је досад била препрека мењању тог акта. Лакше је да било каква уставна промена прође ако је ставите у пакету са изборима јер ће велики број грађана да изађе, а и велики број грађана ће да гласа за владајуће странке које ће мобилисати своје гласаче – закључује Бурсаћ.