Прочитај ми чланак

ВУЧИЋ УОЧИ НАЈДУЖЕГ САСТАНКА СА ПУТИНОМ: Цео свет гледа да ли ћемо купити ПВО

0

Два председника ће разговарати о економским односима, правима српских радника у Русији, повећању трговинске размене

Председник Србије Александар Вучић је најавио да ће сутра два и по сата разговарати са руским председником Владимиром Путином, након чега ће бити одржана конференција за новинаре, објавио је РТС.

Printskrin: RTS

Разговараће се о економским односима, правима српских радника у Русији, повећању трговинске размене.

– Биће потписани споразуми у вези са гасом. Увећана је потрошња гаса, износи више од две милијарде кубних метара, јер како напредује индустрија већа је и потрошња гаса. Разговараће се о увећању складишта у Банатском Двору, како бисмо обезбедили сигуирност за грађане и фабрике – рекао је председник.

Једна од тема биће и војно-техничка сарадња. Вучић истиче да се Србија понаша као суверена земља. „Желимо да имамо довољно да штитимо земљу и обезбедимо војну неутралност – каже Вучић.

Планирана је, наводи, куповина хеликоптера Ми-17 или варијација тог модела.

– Наше ратно ваздухопловство скоро да није постојало, набавили смо шест „ербасова“ за војску и три за полицију, два Ми-17, шест мигова 29 – рекао је Вучић.

– Наше ратно ваздухопловство је снажније него што је било с почетка деведесетих. Ако је избор нашег народа војна неутралност, морамо да је сачувамо, то неће нико други – истакао је Вучић.

На питање да ли ће бити речи о набавци система противваздушне одбране, Вучић је рекао да је куповина таквог система сувише сложено и шкакљиво питање „имајући у виду чињеницу да цео свет гледа у то као да не жели да види Србију јаку“.

ПОМОЋ У ЧУВАЊУ ИНТЕГРИТЕТА

Председник је истакао захвалност Србије Русији која нам пружа подршку у очувању територијалног интегритета.

– Да тога нема, наша позиција би била готово неиздржива – напоменуо је Вучић.