Прочитај ми чланак

ВУЧИЋ У ЗАГРЕБУ ПОРУЧИО СРБИМА: Волите и своју Србију и своју Хрватску

0
Фото: Томислав Кришто

Фото: Томислав Кришто

Србија ће дати све од себе како би у односима с Хрватском владали мир, добри односи и пуно више поштовања и поверења, поручио је српски премијер Алексанадар Вучић у недељу у Загребу, позвавши Србе у Хрватској да једнако поштују и воле „и своју Србију и своју Хрватску“.

„Што се тиче државе Србије, њене владе, ми ћемо дати све од себе и учинити све да у нашим односима са нашим суседима Хрватима царују мир, добри односи и пуно више и поштовања и поверења“, истакао је Вучић након одржане литургије у православној цркви Преображења Господњег у центру Загреба.

Вучић ће након тога учествовао на свечаности инаугурације нове хрватске председнице Колинде Грабар Китаровић.

Он је захвалио верницима који су дошли на свету литургију на велики дан за српски народ – Сретење, које је уз Видовдан у историјском и државотворном смислу најважнији датум јер су тада, 15. фебруар 1835. ударени темељи српске нововековне државности доношењем првог Сретењског устава.

„Доласком (премијера Вучића) и поводом инаугурације, али и учешћем у светој литургији управо на данашњи дан кроз његову особу изражена је заправо природа Сретењски, природа спремности да се граде мостови зближавања с пуном свешћу да је онај који гради мостове увек изложен ударцима камења и с једне и с друге обале. Међутим, камење је безначајно и на то не треба обраћати пажњу него увек на мост који постоји и који треба бити пут у оба смера „, рекао је митрополит загребачко-љубљански Порфирије и искористио прилику да Вучићу у име свих православних Срба у Хрватској поклони икону Пресвете Богородице.

„Овде сам дошао … ако могу утицати на изградњу тих мостова о којима је владика Порфирије говорио, да се ви осећате боље и лакше и да с једнаким поносом поштујете и волите и своју Србију и своју Хрватску и да, рекао бих, на најбољи могући начин заштитите интересе своје деце и своје будућности „, казао је Вучић.

„Ја сам поносан и задовољан што сам овде са вама јер бринете о опстанку свог рода, бринете тако што не угрожавате никога, бринете тако што само желите да живе у својим кућама, у својим домовима, што волите своје и поштујете све друго.“

Митрополит Порфирије рекао је да је данашњи дан покварио догађај у Карловцу гдје је оскрнављена православна црква која је јутрос осванула разваљених врата. Изразио је наду да ће се одговорне институције побринути да се то више не догађа.

(Хина)