Прочитај ми чланак

Вучић у све већем проблему,сa Запада му не стиже ни једна честитка: „Неће их бити“

0

Четврти дан од избора у Србији председнику Александру Вучићу, чије је име носила листа Српске напредне странке, није стигла ниједна честитка на “победи” са Запада. Али ни из региона. На списку забележених честитара налази се тек неколицина традиционалних пријатеља. Разлог томе је, како наводе саговорници новина “Нова”, све оно што се дешавало 17. децембра у Србији. Увожење бирача, крађа гласова, уцене и притисци. И по први пут после дуго времена изгледа да међународна заједница почиње да реагује на оно што се у Србији дешава.

Сећамо се председничких избора 2012. године, кад је новоизабраном председнику Томиславу Николићу стигла честитка Евопске уније пуна три сата пре затварања бирачких места.

Ево нас 11 година касније, кад је Српска напредна странка заклањајући се иза имена Александра Вучића забележила убедљиву победу, а бројимо већ четврти дан да честитки из ЕУ и САД нема.

Ако изузмемо “најбоље пријатеље” Александра Вучића, премијера Мађарске Виктора Орбана, турског председника Реџепа Тајипа Ердогана, председника Азербејџана Илхама Алијева и наравно премијерке и председника Републике Српске Жељке Цвијановић и Милорада Додика… Двоје последњих не само да су честитали, већ су имали и велику улогу у победи СНС. Али о томе нешто касније.

Честитке нису стигле ни од “великог пријатеља” француског председника Емануела Макрона, нити од немачког канцелара Олафа Шолца, није се огласио ни премијер Велике Британије Риши Сунак, а камоли амерички председник Џозеф Бајден.

Изузев поменуте Републике Српске, нису се огласиле ни комшије Хрвати, Македонци, чак ни албански премијер Еди Рама.

Интересантно је да писмо подршке није упутио чак ни руски председник Владимир Путин. Огласио се само портпарол Кремља Димитриј Песков, који је рекао да је то “искључиво унутрашња ствар Русији пријатељске и братске Србије, али да Москва наравно, поздравља овакав успех господина Вучиц́а“.

Није се оглашаво ни кинески председник Си Ђипинг, већ је честитку послало Министраство спољних послова Кине.

Зашто председнику Вучићу и СНС нису стигле честитке на заиста убедљивој победи?

Још већају шта ће да ураде

Владимир Међак из Европског покрета у Србији каже за новине “Нова” да овог пута већина европских и светских званичника није могла да затвори очи пред оним што се у Србији десило у недељу.

“Мислим да су нерегуларности на овим изборима биле толико велике да не могу да их заобиђу и да још већају шта ће да ураде. Очигледно је да није било разлога за честике. Нема јаче изјаве од оне коју је дао шеф посматрачке мисије ОЕБС. Од тога заиста нема јаче. Ако Владимир Билчик и руски посматрачи избора нису ништа видели спорно 17. децембра, он очигледно јесте. Мислим да и Европска унија и Америка још посматрају, анализирају… Очигледно је да још не знају шта урадити, што не значи да неће ништа. Мислим да ће неких реакција бити, али каквих, заиста не могу ни да претпоставим”, наводи Међак.

Дипломата и бивши амбасадор Србије у Белорусији Срећко Ђукић каже да је међународна заједница двоструко “збуњена”.

“Ове изборе је и суштински и формално водио Александар Вучић, али он није председник странке, он је шеф државе. На челу СНС је Милош Вучевић, а он се у међународним круговима не перципира као прва виолина. Тако да мислим да овог пута представници међународне заједнице не знају ни коме треба да упуте честитку. Међутим, много већи разлог за њихов изостанак јесте све оно што се дешавало у Србији 17. децембра и велики број неправилности, које смо сви видели. Мислим да су се представници међународне заједнице суздржали од било каквих честитања док не виде о чему се ту ради. Зато мислим да честитки неће ни бити, јер оне имају смисла само ако се пошаљу дан или два после избора”, каже Ђукић за “Нову”.

На питање да ли мисли да би међународна заједница могла да реагује и утиче на коначан исход целе постизборне ситуације у Србији, Ђукић одговара потврдно.

“Међународна заједница може много да утиче, можда и пресудно. То смо видели пре тридесетак година у Србији, након неких сличних избора. Али, наша трагедија је у томе што ми ни после 30 година вишестраначја у Србији не можемо да одржимо изборе, а да они буду неупитни. Власт је сада максимално притегла, желели би да владају довека на начин како они то желе, а не како би требало у једно демократском друштву”, закључује Ђукић.

Између изборног дана у Србији и демократског друштва одавно нема знака једнакости.

Томе у прилог говори све оно што смо видели у недељу.

Посматрао сам многе изборе, али ово…

Плаћање гласова, уцене, спискови, представници власти на бирачким местима који се старају о томе да они који треба гласају како треба, гласање без личних докумената…

Ипак, највећи шок крио се у београдској Штарк Арени. Аутобуси су масовно довозили гласаче из Републике Српске са фалсификованим пребивалиштем у Београду. Ти људи нису знали ни где иду, ни где гласају, нити у ком се делу града налазе, а све то је тонски забележено на снимку новинара “Нове”.

Опозиција с листе “Србија против насиља” тврди да је најмање 40.000 грађана Републике Српске довежено тог дана у Београд, како би се покрали избори. Првенствено у главном граду.

И ту се поново враћамо на двојац с почека текста – премијерку Републике Српске Жељку Цвијановић и председника Милорада Додика. Срдачан загрљај Додика и Александра Вучића у изборном штабу СНС те вечери, говори више од милион речи.

У међувремену, испред РИК се протестује због крађе избора у Београду, а носиоци листе “Србија против насиља” на републичким изборима Мариника Тепић и Мирослав Алексић у згради РИК-а штрајкују глађу.

И због свега тога, из међународне заједнице не стижу честитке. Штавише.

Заједничка посматрачка мисија коју чине Канцеларија ОЕБС-а за демократске институције и људска права (ОДИХР), чланови Парламентарне скупштине ОЕБС-а, чланови Парламентарне скупштине Савета Европе (ПАЦЕ) и Европског парламента, констатовали су да је на овим изборима забележена злоупотреба јавних ресурса, непостојање границе између обављања јавне функције и активности у кампањи, затрашивање и притисак на бираче, као и куповина гласова.

„Иако су избори били технички добро организовани, одржани су у политички и друштвено подељеном окружењу“, рекао је Рејнхолд Лопатка, лидер мисије ОЕБС-а- „Учешће председника доминирало је изборним процесом, а употреба његовог имена на једној од изборних листа, заједно са пристрасним извештавањем медија, довело је до неправноправних услова за учешће“.

Посланици клуба социјалдемократа у Европском парламенту (ЕП) позвали су на независну истрагу свих пријављених неправилности током избора који су 17. децембра одржани у Србији.

„Јучерашњи избори у Србији донели су још једну победу дугогодишњем председнику Александру Вучићу и његовој владајућој Српској напредној странци, али веродостојни извештаји о изборним преварама и тврдњама о насиљу без преседана изазивају озбиљну забринутост“, констатује друга највећа групација у парламенту Европске уније.

У саопштењу објављеном на њеном сајту, група Социјалисти и демократе наводи и да „изражава пуну подршку људима у Србији који траже правду, демократију и европску будућност“.

Њихов посланик Андреас Шидер, члан мисије ЕП која је посматрала изборе у Србији, изјавио је да је „узнемирујуће читати извештаје о изборним преварама и покушајима режима Александра Вучића да утиче на резултате“.

“Посматрао сам многе изборе, али протекли у Србији су били далеко од било каквих европских стандарда”, изјавио је он и истакао да би било неопходно спровести међународну истрагу, или бар поновити изборе у Београду, али под новим условима.

Да ли власт у Србији чује и уважава ове поруке? Видећемо ускоро.