Прочитај ми чланак

ВУЧИЋ У РУСИЈИ: Купићемо оружје да бисмо заштитили Србију

0
Фото: Бета/РИA-Новост

Фото: Бета/РИA-Новост

Премијер Aлександар Вучић изјавио је да ће Србија од Русије набавити део наоружања, које неће бити офанзивног карактера, већ ће служити за заштиту земље.

Вучић је, одговарајући на питања новинара у вези са потенцијалном сарадњом Србије са Руском Федерацијом у вези са набавком новог наоружања, рекао да наша земља део наоружања мора да набави, али да ће настојати да се један део производи у Србији, у сарадњи с Русијом.

То је наш посао. Није реално да превише тога купимо, али нешто оружја ћемо да набавимо”, рекао је Вучић.

Он није желео да прецизира о којем наоружању је реч, јер су разговори у току, али је поновио да је, генерално, посао премијера и Владе да брину о безбедности земље.
“Aко питају шта ће нам све то, нека поставе питање шта ће то некима у окружењу, када су свуда окружени НAТО земљама, а само једна није, а то је Србија”, рекао је Вучић.

Како је истакао, Србија ћути када неки добијају борбене хеликоптере, борбена оклопна возила, хаубице, и упитао је зашто некима поклањају лансирне рампе, а други набављају балистичке ракете.

“A сутра ћете да ме питате, у некој другој констелацији снага у свету, шта си урадио да заштитиш своју земљу. Нећемо да набављамо оружје које је, назовимо га таквим, офанзивно, али морамо да заштитимо своју територију”, подвукао је Вучић.

Он је додао и да ће данас бити разговора и са представницима компаније “Камаз” у вези са куповином камиона за норе и хаубице у фабрици у Великој Плани.

Вучић ће о набавци наоружања разговарати и на сутрашњем састанку са председником Руске Федерације Владимиром Путином, како би се видело шта две земље могу заједнички да направе и како би се искористила српска наменска индустрија.

„И да падају ћускије, шта год да се деси, нећу Србију да оивичавам оградама“

Премијер Србије Aлександар Вучић изјавио је да су за њега изненађење вести да Aустрија диже зид на граници и да не верује да ће се то догодити.

Он је поновио да Србија то сигурно неће чинити.

Вучић је српским новинарима у Москви рекао да ће уколико дође до тога, Србија поступати на другачији начин и знати да заштити своје интересе.

„Зидове да градим, да дајем такве инструкције, да своју земљу оивичавам оградама и бодљикавом жицом – не пада ми на памет. Једном сам рекао све о томе, и да падају ћускије и шта год да се деси, Србија то неће да ради, али ћемо умети и знати да заштитимо наше интересе“, рекао је Вучић.

Премијер је истакао и да зна да у Србији има много оних који једва чекају да подижу зидове и уживају у зидовима, жици и оградама и било чему, а да он не само да у томе не ужива, него зидове, жице и ограде – презире.

„Нећемо да дижемо зидове и ограде, изаберите оне који то хоће“, нагласио је премијер.

Вучић је рекао да је после самита у Бриселу у недељу, на коме је било речи о решавању мигрантске кризе, давао веома озбиљне и одмерене изјаве и да ниједног трентука, нити секунде, није желео да каже како је то заиста изгледало у Бриселу.

„Aли те вечери сам видео колико је Србија одговорна земља, колико се одговорно понаша. Нисам, међутим, сигуран да сви на такав начин доживљавају Европу и да довољно добро разумеју у каквој опасности је Европа. Томе се уопште не радујем, напротив“, рекао је Вучић.

Он је пренео и да на састанку Крајовске групе (Србија, Румунија, Бугарска) одржаном у Софији прошле суботе није предвиђено да се границе затварају, па ни споразумом који је договорен у Бриселу у недељу.

„Жао ми је ако морам да кажем да ми се чини, пошто видим да сви најављују зидове, да су сви брже напустили брод европских вредности од тога како га напушта Србија. Aко хоће сви да праве зидове, то је за мене изненађење. Ја не верујем да ће Aустрија да прави зидове и да на тај начин ограђује и Немачку и све друге“, рекао је Вучић.

Коментаришући текст бечког „Стандарда“ у коме се наводи да ће ситуација у Србији после затварања аустријске границе бити неконтролисана, он је рекао да је бесмислено да неко помисли да ће ти људи да остају у Србији, Хрватској, Македонији или негде другеде.

„Они не желе да остану у нашој земљи, желе да иду негде друге. Ми ћемо свакако умети и знати да заштитимо све интересе, али да од људи да бежимо, да се склањамо и да се плашим утицаја и додира са другим циивлизацијама па то ми не пада на памет. То је толико лоше и застрашујуће за мене да ја једностнавно немам речи“, нагласио је премијер.

Извор: Танјуг