Прочитај ми чланак

Вучић у децембру расписује нове изборе на свим нивоима!?

0

16338_vucic-1_f

БЕОГРАД- Српској напредној странци и њеном лидеру Александру Вучићу, и те како одговара да се у децембру, заједно са локалним и војвођанским, одрже и парламентарни избори. Наиме, на тај начин, актуелни премијер, који још ужива велику популарност у народу, изборио би се за још један мандат и тако осигурао власт на свим нивоима за своју странку у наредне четири године.

Извори блиски кабинету премијера увелико причају да од реконструкције Владе нема ништа и да би већ у децембру могло да се иде и на парламентарне изборе. Наиме, на јесен би требало да буду расписани локални и војвођански избори за 20. децембар, па се помиње могућност да истог дана буду одржани и парламентарни избори. А владу би онда формирали само СНС и оне странке које се нађу на њеној листи.

Аналитичар Ђорђе Вукадиновиће не искључује могућност да буду расписани и парламентарни избори јер, како наводи, Вучић о свему одлучује у задњи час.

– Постоји много разлога и за и против избора. Разлози “за” изборе су да се избори још један мандат док је популарност и лична и страначка још увек висока и да се на тај начин запуше уста противницима.

Други је тај што је популарност и стручност локалних кадрова веома скромна, па ако би се одједном расписали и локални и парламентарни избори, парламентарни би повукли резултат и на локалу.

Са друге стране, било би тешко објаснити како једна Влада која је наводно веома популарна и успешна опет иде на изборе. Кад је реч о СПС-у, они их не коче и њих напредњаци могу и сада да избаце из Владе, што значи да то не може бити разлог за ванредне изборе – појашњава Вукадиновић.

Министар и лидер СДПС-а Расим Љајић каже да парламентарни избори у децембру нису реална опција.

– Ми се увелико спремамо за локалне и војвођанске изборе које очекујемо да се одрже у децембру и у том смислу нас парламентарни избори не би изненадили. Али у политичком смислу они би били изненађење, јер не видим да у овом тренутку постоји потреба за њима ако знамо да имамо стабилну већину и да је пред нама још доста посла које треба да урадимо како бисмо спровели све реформе – наводи Љајић. Упитан да ли би СДПС на парламентарним изборима опет био на заједничкој листи са напредњацима, Љајић наводи да је СНС странка са којом би сигурно прво разговарао.

– Ми смо били на листи СНС-а и логично је да са њима прво и разговарамо о томе да и на наредним изборима наступимо заједно. Међутим, мислим да је о свему томе рано говорити – каже Љајић.

Вукомановић: Не бисмо се изненадили!

Дијана Вукомановић тврди да је реч о нагађањима, али наводи да социјалисти не би били изненађени уколико би до парламентарних избора на крају и дошло.

– Просечан век трајања влада у Србији у протеклих 25 година је око 2,5 године, тако да ми, социјалисти не би били изненађени ни таквим развојем догађаја. Ипак, опозција је исувише слаба да би изазвала ванредне изборе. Шта год да се деси наша коалициона формула остаје иста – формирамо листу са ПУПС-ом и ЈС-ом. Довољно смо јаки и ми и СНС да бисмо морали да формирамо једну листу – рекла је за Вукомановићева.

Извор: Ало