Прочитај ми чланак

ВУЧИЋ: Сви би живот дали за Косово, али нико неће тамо да живи

0

Председник Србије Александра Вучић изјавио је да је успео "добар део посла", у снабдевању Срба на Косову основним потребама, "бар за наредних месец дана", додајући да "наравно није могуће неког снабдети робом на наредних годину дана".

„Успели само да један добар део обезбедимо, како – не бих о томе“, рекао је Вучић за РТС.

На питање о решавању косовског пробема, он је рекао да је то „питање пре свега за Србе и Албанце“.

„Да су нас оставили на миру могуће да бисмо се ми већ до сада договорили. Али је проблем је што ни Косово ни питање бивше Југославије није никад било само питање народа који ту живе“, рекао је Вучић.

Постизање договора са Албанцима би, према његовим речима, била важна тековина за будућност грађана.

„То би била важна тековина за будућност Србије и то би било добро за наше грађане, али да ли је то релано то је већ једно друго питање питање“, навео је Вучић истичући да не би доживео као лични пораз уколико до решења не дође за време његовог мандата, али да би волео да имамо трајно успостављен мир са Албанцима.

„Ситуација с Косовом је апсурдна. Косово је, како је Тијанић говорио, најскупља српска реч или место за које би сви Срби живот дали, а мали број њих који не живе на Косову и Метохији, или готово нико, тамо не би да живи. То говори о свим нашим парадоксима и апсурдној ситуацији. Ситуација је много тежа него пре 10 или 20 година и неупоредиво тежа него пре 30 или 60 година“, оценио је преседник.

Он је рекао да је суштина политике коју води да „ми узмемо ствари у своје руке“.

„Да ли ће Европа да нас прими или не видећмо и приликом посете Маркона и то је један ствар., Друга је шта можемо да урадимо за себе, Ако бисмо наступали као блок заједнички Срби, Албанци, Бошњаци, Северномакедонци, Црна Гора, не знам ко све, постигли бисмо неупоредимо боље резултате и као једниствено тржишта имали много веће економске успех, били би много снажнији“, рекао је Вучић.

Он је, конетаришући изјаве некадашњег заменика шефа ЦИА Стива Мајера, рекао да понуда о разграничењу није на столу.

Рекао је и да није исто да ли се говори са сарадницима председника САД Доналда Трампа или са званичницима Стејт департмента. „Једно је када се говори са Трамповим сарадницима, они су отворенији за различита решења, нису увек подржавали независно Косово, пре свега секретар Џон Болтон, али имате и Стејт департмент, тзв. дубока држава, они се и даље чврсто држе притисака – увек је Србија кривац“, навео је председник.