Прочитај ми чланак

Вучић суфлира суду како да третира Јовичића

0

Председник Србије, Александар Вучић, иако воли да наглашава да поштује рад институција, те да се он никада не меша у њихово функционисање, упорно искаче из својих уставних овлашћења и даје себи слободу да коментарише рад судства, тужилаштва, државних органа и јавних предузећа. Овог пута се шеф српске државе јавно обрушио на суд који је донео одлуку да се продужи притвор функионцеру СНС, Александру Јовичићу, наводећи да је он у затвору само зато што је напредњак.

Подсетимо, Јовичић је ухапшен почетком јуна због сумњи да је утицао на одговорно лице за инспекцијске послове у општини Палилула да даље утиче на грађевинске инспекторе да злоупотребом положаја омогуће изградњу објеката без грађевинске дозволе, као и да је од инвеститора за наведене објекте потивправно присвојио 28,8 милиона динара.

Сем Јовичића, ухапшено је још неколико особа. Због сумње да су учинили кривично дело злоупотребе службеног положаја ухапшени су грађевински инспектори М. М. (1958), З. Р. (1953), Ђ. Р. (1959), З. П. (1959), Г. П. (1969) и Д. Л. (1964) док се, поред наведеног, осумњичени Г. П. и Д. Л. терете и за кривично дело фалсификовање службене исправе.

Због наведених оптужби, Јовичић се повукао са места председника општине Палилула, 28. јуна. Шест дана касније судија за претходни поступак Посебног одељења за сузбијање корупције Вишег суда у Београду донео је решење којим се Александру Јовичићу и Д.В продужава притвор до 30 дана због „постојања особитих околности које указују да ће ометати поступак утицањем на сведоке и због постојања особитих околности које указују да ће у кратком временском периоду поновити кривично дело, а у складу са одредбом члана 211 став 1 тачка 2 и 3 Законика о кривичном поступку“.

То је био разлог да се огласи председник државе, Александар Вучић, који је у свему видео заверу суда против Српске напредне странке.

“Александра Јовичића неће да пусте да се брани са слободе само зато што је из Српске напредне странке, иако је поднео и оставку и сви сведоци су саслушани, ваљда се показало да је већи криминалац од других”, рекао је председник Србије Александар Вучић, гостујући претходне вечери на ТВ Хепи.

Даље, Вучић је, мимо својих уставних овлашећења, одлучио да да себи слободу да коментарише одлуку суда, те је тако анализирао због чега је ухапшени напредњак задржан у притвору.

“Шта да радите, то је да би они показали некој амбасади да су они способни и да Вучић ништа не контролише”, рекао је Вучић, и додао да се насмејао када је видео образложење одлуке да се Јовичић не пусти из притвора и питао да ли је неко упознао тог судију са тим шта се дешава.

“Виши тужилац је тражио да (Јовичић) буде пуштен, а суд да не– али суд је власт и суд је властан да чини шта хоће”, казао је Вучић.

Он је оценио да су судије највећим делом „часни професионалци који обављају тежак посао“, али да има и других.

“Има део оних који имају своје менторе само у страним амбасадама и нигде друго”, истакао је он.

Свесно врши притисак на суд и издаје наредбе како би требало да поступа

Јавно коментарисање одлука суда, према речима адвоката и бившег судије Божа Прелевића, односно вршење притска на правосуђе, основна је карактеристика владања Александра Вучића.

“Суштинска матрица његовог владања јесте то што је он са сваке стране. Он је и агресор и жиртва. Хапшењем људи из СНС или блиских тој странци служе како би Вучић показивао снагу, јер он то најављује и објашњава. С друге стране, он упорно себе покушава да представи као жртву неких страних амбасада, а да истоворемено не излази из њих”, објашњава Прелевић и додаје да је Вучич, коментаришући процес који се води против Јовичића, заправо хтео да поручи грађанима како је он жртва.

“Његова намера је да пренесе поруку народу како је он мета напада. У том смислу, њега уопште не интересује Јовичић. Хапшење бившег председника општине Палилула служи као показна вежба и као порука да се власт бори против криминала и да је жртва страних фактора. Ово није први пут да Вучић јавно обележава судије и назива их слугама страних амбасада. Потпуно је јасно и суду и тужилаштву ко управља свим поступцима”, закључује наш саговорник.

Од човека који одлучује да ли ће се поништити избори за месне заједнице, који црта путеве, одлучује о њиховој изградњи, помера брда, набавља респираторе на црно, поставља директоре јавних предузећа, није неочекивано да себи додели улогу јавног тужиоца.

“Најбољи студент у историји Правног факултета” редовно себи даје за право да, с позиције председника државе, коментарише пресуде, прозива судије, јавно пресуђује и ослобађа.

Јавност се још увек живо сећа његових коментара о случају Вељка Беливука, изношења детаља из истраге, приказивање обезглављених тела, приче о канибализму кавачког клана, а судећи по ранијим изјавама, он је и једини имао екслузивно право да погледа комплетан снимак удеса на наплатној рампи у Дољевцу. Ту могућност нису имали ни судија, ни тужилац, као ни породица жртве удеса у којем је учествовао његов страначки функционер, Зоран Бабић.